Pavlova til 17.mai: Her er guiden du trenger

Vår matekspert, Simen Vatne, har laget 8 herlige pavlovaoppskrifter som du og gjestene vil elske.

Skrevet av Oskar Bjørkum.

Pavlovaguide, oversiktsbilde, 17. mai, oppskrift, kake med krem

Pavlova er en av de mest spiste kakene landet over på 17.mai.

Opprinnelig stammer pavlovaen trolig fra Australia eller New Zealand, men den marengsbaserte kaken er blitt en gjenganger på norske bord. Det er ikke rart – kaken er utrolig god og krydrer de fleste bord med flotte farger.

Det som er så flott med kaken er at det er hundrevis av måter å lage en pavlova på, den er enkel å lage, og kan toppes med nesten hva som helst.

Vår matekspert, Simen Vatne, har følgende å si om pavlova:

Pavlova er den perfekte kaken til hektiske dager som 17. mai fordi den kan forberedes flere dager før den skal serveres. Pavlovabunnen kan fryses ned slik at du på dagen kun trenger å slenge på fyllet, så er den klar til servering. Det tar maks 10 minutter!

Simen Vatne

Du skal helst legge på toppingen samme dagen som du serverer pavlovaen, da unngår du at marengsbunnen blir bløt. Derfor kan det være en god idé å følge Simens tips om å fryse bunnen.

Klassisk pavlova

Denne er laget med fargerike bær som representerer fargene i det norske flagget. Tradisjonelt bruker vi jordbær, blåbær og bunnen som representerer det hvite i flagget. Vår egen oppskrift på den klassiske pavlovaen finner du her:

Pavlova, 17. mai, kake, oppskrift, jordbær, blåbær

Dessert

Tradisjonell

Pavlova med jordbær, blåbær og vaniljekrem

90 minutter
Enkelt

Tradisjon med en fruktig tvist

Tradisjon er tradisjon, men for noen er det tradisjonelle litt forutsigbart. Dersom man ønsker å overraske venner og familie har vi laget en rekke pavlovaoppskrifter som er litt utenom det vanlige.

Ønsker du å imponere med en fruktig opplevelse foreslår vi at du prøver en av disse oppskriftene:

Pavlova for voksne

I et selskap hvor alle gjestene er voksne har vi laget noen varianter som er stilrene og elegante. Her får du garantert noen overraskede gisp når kaken settes på bordet, og det er mulig dette blir kveldens høydepunkt.

Obs! Ikke lag en av disse dersom du ønsker rester til dagen derpå.

Hvordan steke pavlova?

Steketiden til pavlova kan være nesten like irriterende som steketiden til fiskegrateng. Vi spurte vår matekspert Simen Vatne om tips til å håndtere pavlovaens steketid:

Ja, pavlovaen skal stå en stund i ovnen. Det du kan gjøre er at du skrur ned temparaturen når du setter den inn og lar den tørke over natta. Da slipper du å vente på at den blir ferdig.

Simen Vatne

fårikål oppskrift, simen vatne, mors fårikål

Vår matekspert Simen Vatne har jobbet fulltid som matformidler etter at han deltok i Masterchef i 2020. Oppskriftene våre er laget av Simen med fokus på det enkle og hverdagslige for den kvalitetsbevisste matelskeren.