Slik oppbevarer du kjøtt, egg, grønnsaker og frukt riktig

Riktig lagring gjør grønnsaker og frukt bedre, og holdbarheten lenger. Egg og tomat, avokado og kjøtt? Hvordan skal det egentlig oppbevares?

Kjøleskap

Skrevet av Pål Nisja-Wilhelmsen

Det er en stadig tilbakevennende diskusjon om hvordan du skal oppbevare mat. Skal egg i kjøleskapet? Tomatene på benken? Og hvor lenge kan du drikke melken?

Her er fasiten.

En lav temperatur bremser modningen av frukt og grønt. De fleste frukter, bær og grønnsaker som du kjøper i butikken kan med fordel oppbevares i kjøleskapet. De er nemlig ferdig modnet.

Likevel er det noen unntak.

Spiser du sjeldent egg kan det være greit å ha eggene i kjøleskapet, ellers kan de godt være i romtemperatur. Aluminiumsfolie bør gjerne ikke være i kontakt med sur og salt mat da det kan oppløse aluminium, men passer godt for å pakke inn mat du vil ha lufttett.

Avokadoen, tomaten og agurken til tacoen (og alt annet) bør du ikke legge inn i kjøleskapet. Disse bør ligge på kjøkkenbenken sammen med meloner, og squash for eksempel.

Mange oppbevarer epler på kjøkkenbenken, men disse bør inn i kjøleskapet sammen med pærene. Potetene trives også best kjølig, noe også bær og rotgrønnsaker gjør.

Potet og gulrot 🥕 bør du ikke legge i lys, verken fra lyspærer eller sollys. Smaken kan bli bitter, og dårlig farge. Faktisk kan poteter som har ligget i for mye lys gi stoffer som gir deg magesmerter.

Les vår anmeldelse av den danske topprestauranten Esmée her

Epler og pærer er dumt å ha sammen med andre frukter, slik som banan. Alle disse skiller ut stoffer som gjør modningen raskere rundt seg, så en bolle med alt dette uten emballasje vil overmodne mye fort. Det lure er å la frukt, grønnsaker og salat 🥗 av forskjellige slag få lov til å beholde emballasjen den kom i.

Hvor lenge holder maten?

Finn minst en feil! Tomatene gjør seg best på benken, mens vi kan gå god for at en hvitvin er god kjølig.

Når det gjelder kjøtt skal temperaturen i kjøleskapet være 4 °C eller lavere. Oppbevarer du kjøttet i romtemperatur kan det bli ødelagt, eller i verste fall utvikle helsefarlige bakterier. Du bør generelt oppbevare kjøtt nederst i kjøleskapet da det er der temperaturen er lavest.

Det er også forskjell i hvordan ting er pakket. Kjøttdeig i pose har en holdbarhet i kjøleskapet som er kortere enn om den er vakuumpakket.

Egg
Spiser du egg bare i ny og ne bør du ha dem i kjøleskapet.

Egg holder mye lenger enn holdbarhetsdatoen, og grunnen til dette er at vi følger internasjonale regler. I mange andre land er det en fare for salmonella som gjør at eggene stemples med 28 dager. Norske egg kan trygt spises lengre. Egg kan også oppevares i romtemperatur om du spiser egg i løpet av en uke, men skal du ha dem lenger bør du legge dem i kjøleskapet.

Les vår oppskrift på eggesalat her

Kvinne som holder seg for nesen
Du kan lukte på melken om den fortsatt kan drikkes. Selv etter best før-datoen.

Juice har en holdbarhet en uke etter at du har åpnet kartongen. Melk kan holde lenger enn datoen som står på, men her det greit å lukte på melken. Spesielt om den har vært uåpnet og stått kaldt hele tiden vil holdbarheten være lengre. Ost, derimot, kan du ofte spise langt over holdbarhetsdatoen som står på.

NB! Husk at best før betyr nettopp det, mens siste forbruksdato betyr at du ikke skal spise noe etter den datoen.

Lyst på verdens beste eggerøre? Her finner du oppskriften.

PS! Du kan kjøpe umodne avokadoer, og legge de i en pose med et modent eple eller en banan for å få det til å modne fortere.

Kilder: Matprat, Matportalen, Bama.no, frukt.no