Anmeldelse: Esmée, København

En fransk kulinarisk opplevelse i særklasse i København.

I sin egenomtale er ikke Esmée i tvil: Du vil få en særdeles god opplevelse. Ingenting ved den listen er lagt for høyt, men det kommer vi tilbake til.

Det var kokken Andreas Bagh som åpnet restauranten sommeren 2021. Som tidligere sjefskokk på Michelin-restauranten Marchal på D’Angleterre kan Bagh nå se på skrått over til sin gamle arbeidsplass fra vinduene på Esmée. En særdeles sentral plassering både for lokale og turister i København.

Skrevet av Pål Nisja-Wilhelmsen.

ANNONSE

Kart som viser Esmee
Esmée ligger rett ved Nyhavn, og på nordsiden av Kongens Nytorv. Et lite steinkast fra Hotel D’ Angleterre. Foto: Openstreetmap

Inngangen til Esmée ligger diskre i bakgården gjennom en sjarmerende bue. Som alle gode restauranter er inngangen ikke prangende, bare der. Stegene opp til døren er heller ikke av en slik art at det skapes enorme fysiske eller psykiske stengsler for den som ønsker å besøke restauranten.

Balansen mellom den ypperste luksus med en dansk folkelighet fungerer fra første skritt inn.

En annerledes topprestaurant

Vel inne i restauranten kommer overraskelsen som har blitt kommentert av enkelte besøkende: Musikken. Den er der, og ganske annerledes enn du er vant til. For her går du musikalsk inn på en av de kuleste klubbene du kanskje aldri går på. Mye mer mer enn en restaurant som vil kjempe om stjerner fra dekkprodusentens restaurantguider.

esmée, restaurant i københavn, københavn opplevelse
Esmée er en casual cool-restaurant, og klientellet hadde alt fra morsomme t-skjorter til dress, slips og vakre kjoler.

Om det fungerte?

Som fransk saltet smør på nybakt brød.

På en nesten, men ikke helt, uforklarlig måte går de naturlige linjene fra moderne fransk restaurant til musikalsk sanselig opplevelse sterkt. Og du skal være veldig gammel, kjip eller kjedelig om du føler det var for høyt.

Selv to lavmælte nordmenn kunne enkelt snakke sammen, også med kelner på dansk/engelsk, men uten å høre godt hva nabobordet snakket om.

Forrett: Himmelsk utvalg

Esmées egne kaviar.

Hvor skal man starte? Jo, med det som restauranten kaller snacks.

Her kan du velge å gå for en fritert hummertoast, en cæsarsalat-inspirert tartar med ansjos, østers eller gougeres med trøfler. Vi gikk likevel for Esmées egen kaviar med blinis. Ryktene vi hadde fått med oss på sosiale medier var at det var vel verdt pengene (375 danske kroner for 10 gram).

Esmée: Perfeksjon til kaviarspissene

Den raske, enkle konklusjonen var at det var det.

En perfekt kuttet rød løk, en herlig créme fraiche (som ville fått Tines versjon til å stå i skammekroken til den ble sur), blinis av toppklassen og en ossetra-kaviar som ikke kan kalles annet enn himmelsk. Rossini, som lager kaviaren for Esmée, lager også kaviar for Maaemo i Oslo.

Som seg hør og bør med en så god forrett ble det nytt med en god champagne til, og selvfølgelig nok var det slik at for to ble det en kamp om de 12 herlige smaksopplevelsene. Vi endte på 6 til hver.

Og skulle ønske vi hadde enda mer, for det var som en herlig symfoni av balansert smak.

restaurantopplevelse, anmeldelse, københavn
Du kan si hva du vil, men de to glassene med sprudlevann bak er en naturlig følgesvenn til kaviaren foran.

Hovedrett: Himmelsk hummer

Esmée
Det er mange gode valg for hovedrettene, men vi havnet på et tips vi hadde fått på forhånd.

For hovedrettene hos Esmée var det mange gode valg. Ikke minst fristet både t-bone og tomahawk for to, men på grunn av et et forhåndstips om en rett som ga mange gjenbesøk havnet vi på Esmée linguine med hummer og ‘nduja (395 dkk). Om vi skulle tro forhåndsomtalen var dette verdt hver danske krone.

Esmée, restaurant, København
Det som er spennnende med denne retten er at den viser seg å være like vanskelig å ta bilde av for restauranten, spesialister på sosiale medier og Nettavisen Mats utskremte matanmeldelser.

Retten vi fikk var visuelt kanskje ikke den mest slående, men stod i stil med tallerken og var vakkert dandert. Pastaretter er uansett en visuell utfordring, og slikt sett stjal den grønne salaten (180 dkk) vi bestilte til akkurat opplevelsen for øynene (selvfølgelig i tillegg til vårt sentralt plasserte Kir Royal-glass, men det kommer vi tilbake til).

Så kom smaken.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Hummerhimmel på Esmée

Vel, først kom opplevelsen av at dette var en nøye håndplukket hummer, og ikke noe raskt man fant på nærmeste fiskebutikk. Kjøttfylt, og særdeles godt preparert. Så kom smaken, en smak som overrasket og samtidig landet som en grasiøs svane i munnen.

Særdeles smakfullt. En kombinasjonen med pasta med en akkurat passe sterk ‘nduja så ble det en innertier med hummer.

Selvfølgelig var pastaen perfekt kokt, og med den grønne salaten som en særlig god anbefaling fra kelneren, ble det muligens litt lite prat akkurat under nytelsen av denne retten. Dette var rett og slett i særklasse.

Her skal det for øvrig gis ekstra klapp til kelnerens nydelige vinanbefaling: Listán Blanco Vidiona fra Tenerife (195 dkk for ett glass). Nei, vi har ikke drukket mye vin fra ferieøya. Og, ja, den var helt perfekt til maten.

Sosiale medier hadde rett

Sosiale medier hadde rett. Denne pastaretten var så god at det første som ble sagt da den var ferdig spist var at: Vi skal tilbake hit, og spise denne retten en gang til.

Å gå hode og skuldre over en så god kaviar som forretten skal noe til, men denne hovedretten klarte det med glanspapir, gullmedalje og Northug-stavtak.

Dessert?

Nei, vi var så fornøyd og så ferdige med det vi hadde nytt at det ble bare en herlig kaffe og en liten japansk whisky før vi trakk ut på gaten med store kulinariske smil på fjeset.

Esmée, restaurant i København, Anmeldelse
Dukkha Old Fashioned var en strålende variant, men vi rakk ikke helt å nyte den før forretten kom.

Og, ja, det Kir Royal-glasset?

Vel, vi startet hele middagen med en fordrink. En egenprodusert versjon av Old Fashioned, og en Kir Royal.

Utfordringen var at forretten kom så fort at vi knapt hadde rukket å skåle, ta inn den herlige stemningen og fått leppene delvis våte før vi fikk champagnen og kaviaren.

En liten ripe i lakken, men det gir oss forhåpentligvis en grunn til å oppsøke denne danske mathimmelen på jord en gang til.

Esmée: Københavns kuleste konge

For er du i København, og vil ta deg råd til et måltid som kan bikke over 3 000 danske kroner for to, så er det ingen tvil om at vi anbefaler dette stedet.

Skulle du derimot ikke være i København tar flyet kun en time, og med en tidlig booking kan du både fra Kristiansand og Oslo ta det som en dagstur.

Og, vet du hva, om du ser bort fra et miljømessig avtrykk, så er det verdt det. For bedre restaurant har vi knapt spist på uten at maten skal ligne på kjemiske eksperimenter. For blandingen av herlig ujålete, kul stil, vakkert interiør og mat helt i toppen av skalaen er det ingen tvil om at vi elsket.

Vurdering

Mat: 10/10

Maten var særdeles god, og bare det å klare å gjøre en grønn salat så god som den vi fikk er imponerende.

Miljø: 10/10

Dette er en fin restaurant som klarer å senke skuldrene, og ha et slikt miljø at du ikke føler du må ha strøket skjorten litt for mange ganger. Lokalene er svært tiltalende, og bordene er godt plassert i lokalet så du får nok privat sfære samtidig som du ikke føler deg helt alene.

Pris: 5/10

Dette er en veldig dyr restaurant, og spesielt kanskje alkoholen. Her snakker vi mer enn gode høye norske priser i Danmark. Samtidig, du får det du betaler for her.

Karakter: 10/10

Konklusjonen blir en toppkarakter. Vi har ikke spist på en bedre dyr restaurant, og den beste pastaen vi har fått har vi fått her. Forvent en kveld som tar dypt innhogg i økonomien, men få en opplevelse du husker både for munn og hode.

Pluss:

Særdeles gode smaker

Audiovisuell nytelse

Veldig god service

Avslappet og kul stemning

Minus:

Forretten kom litt fort


Følg Nettavisen Mat på Instagram her.