Ramsløk: Alt du må vite om løken du ikke får kjøpt

Vi spurte matekspert Simen Vatne om hans beste tips til bruk av planten «alle» er på jakt etter i norsk skog.

Ramsløk kan for eksempel brukes i smør og er en trendy løk du finner i naturen om våren. Foto: Getty

Den trendy ramsløken er blitt en av våre mest populære nyttevekster de siste årene. Spesielt i Ekebergskogen i Oslo har folk plukket urten – selv om dette området er vernet. Løken er nemlig blitt en ny favoritt på kjøkken – se hva vår matekspert har å si om ramsløk lenger ned i saken.

Hva er ramsløk?

Løken er synlig i skogen med hvite (spiselige) blomster og store, grønne blader. Den er viltvoksende og finnes langs kysten i hele Europa. I Norge vokser den fra Oslofjorden til Trondheimsfjorden, blir ca. 15-45 cm høy, og sesongen varer fra mars til juni. Den kan være vanskelig å se i skogen, og kan lett forveksles med liljekonvall før den blomstrer. 

Om du skal ut å plukke selv, må du være oppmerksom på hvilken plante du plukker. Liljekonvallen er nemlig giftig. Den trives i fuktig skog, liker mye skygge og det kan være lurt å lete i skogsområdet der bekker renner.

NB! Det er ikke tillatt å plukke ramsløk i verneområder. Her får du oversikt over hvilke områder som er vernet.

ramsløk, fryse ramsløk, dyrke ramsløk, vill løk
Ramsløken begynner å blomstre i slutten av mai – juni, og er således lettere å få øye på i denne perioden. Foto: Getty

Hvordan bruke ramsløk?

Smaksmessig minner den om en blanding av gressløk, hvitløk og vårløk, og man kan bruke den til alt mulig da den har samme bruksområde som andre løker. Den passer for eksempel bra til eggerøre og pesto, og er veldig populær i hjemmelaget pølse og i spesialforretninger for pølse. 

Vi spurte vår matekspert Simen Vatne om hvorfor løken har blitt så populær:

– Det er vanskelig å si hvorfor den har blitt så populær. Trenden har kommet de siste årene, og man får ikke tak i løken i butikken. Folk flest synes det er gøy å gå og plukke, så det er lav terskel for å gjøre det. Og så smaker den veldig godt også! En kombinasjon av at man kan få tak i den selv og at den smaker godt, sier han. 

Om du skal ta vare på ramsløken er det lurest å lage den til en pesto eller en puré.

– Da kan du oppbevare den ganske lenge, særlig hvis du varmebehandler litt eller lager en olje. Det går også an å fryse det du lager. Både som pure eller som fryst holder det i månedsvis. Ramsløken kan også spises rå, men den smaker bare løk, sier Vatne. 

Alle delene av løken kan brukes, og slik ville Vatne brukt den selv:

– Om den skal brukes i en salat ville jeg tatt vekk stilken, men om den skal moses og brukes i f.eks. olje, puré eller smør, ville jeg brukt hele løken. Den har også en hvit og fin blomst i mai – juni som er spiselig og er veldig fin å pynte både salat og mye annet med.

Simens egne oppskrift på ramsløksmør finner du her:

Ramsløk, smør, vår, løk, plukk

Tilbehør

Europeisk

Ramsløksmør

5 minutter
Enkelt

Hvordan dyrke ramsløk?

Ramsløken sås innendørs i januar-mai, og dekkes med et tynt lag grus eller perlitt. Om planten ikke spirer etter en måned, setter du pottene i kjøleskap i en måned til. Deretter settes den utendørs i skyggen og er best å plukke når den begynner å blomstre. Ikke riv opp roten dersom du ønsker at ramsløken skal komme på ny. Du kan også dyrke ramsløk i kalddrivhus eller utendørs i perioden september til november. 

Med ferske råvarer får du en skikkelig god kombinasjon med ramsløk når du har plukket den. Les vår oppskrift på gratinerte sjøkreps i ramsløksmør her:

Ramsløk, sjøkreps, oppskrift, mat, sommer, Simen Vatne

Lunch

Middag

Sjømat

Gratinerte sjøkreps

30 minutter
Enkelt

fårikål oppskrift, simen vatne, mors fårikål

Vår matekspert Simen Vatne har jobbet fulltid som matformidler etter at han deltok i Masterchef i 2020. Oppskriftene våre er laget av Simen med fokus på det enkle og hverdagslige for den kvalitetsbevisste matelskeren.