Trenger du inspirasjon til 17. mai-frokosten har du kommet til rett sted. Vi har samlet både klassikere og noen alternativer som fungerer godt på tapas-bordet.
Skrevet av Oskar Bjørkum.
artikkelen fortsetter etter annonsen
17. mai-frokosten
For mange er 17. mai-frokosten den viktigste delen av nasjonaldagen. Dette er jo tross alt en gyllen mulighet til å imponere venner og familie med matlagingsferdighetene. Kanskje skal du på besøk til en venn eller venninne og skal ta med noen retter til laget, kanskje du skal lage frokost til familien, eller kanskje bare til deg selv.
Om du ikke er sikker på hva du skal lage til 17. mai-frokosten, håper vi at vi kan inspirere valget ditt med denne artikkelen.
Vi kjører annenhver klassisk og eksperimentell rett, så du får litt spenning i hverdagen.
En skikkelig god eggerøre
Ja, det er en forutsigbar rett, men det finnes ikke noe som er lettere å imponere med enn en god eggerøre. Det krever at den lages på riktig måte, og det finnes mange måter å lage en god eggerøre på. Vi har likevel en favoritt, og den finner du oppskrift på her.
Grunnen til at denne er så god, er at den får en fyldig, kremete konsistens, fremfor at den blir klumpete. Fløten og seterrømmen er noe av grunnen til dette, men også teknikken ved å skyve i stedet for å røre. Les mer om teknikken i oppskriften under.
Marinert aubergine
Aubergine er en perfekt grønnsak til en tapasrett. Den tar til seg mye smak fra marinader, og passer særlig godt med asiatiske smaker. Til 17. mai ønsker vi friske smaker som passer til våren. Friske urter, hvitløk, chili og litt sitronsaft passer godt til en slik anledning, og vi anbefaler å prøve denne oppskriften på marinert aubergine fra vegetarbloggen.
Lefserull
En slager på 17. mai. Lett å like, og superenkelt å lage.
Lefserull passer perfekt til 17. mai frokosten, og her kan du trikse og mikse så mye du vil. Her er våre beste lefserull-tips:
- Bruk en kombinasjon av et smørepålegg og løse ingredienser. Det hjelper rullen med å holde seg sammen.
- Lag lefserullene på kvelden, dagen før og sett dem under folie i kjøleskapet.
- La lefserullene ligge i kjøleskapet over natten eller i noen timer før servering for at de skal sette seg.
- Ta med tannpirkere (uten fluor) dit frokosten skal avholdes. Lån et spisebord på kjøkkenet i 10 minutter, og del opp lefsene i fingerbiter rett før servering.
- Det kan være lurt å lage noen av rullene med for eksempel spekeskinke i stedet for røkelaks, da noen ikke liker smaken av røkelaks, særlig barn.
Vi liker de klassiske lefserullene med røkelaks, en nøytral kremost og ruccola. Du kan også prøve en mer «voksen» variant med gravlaks og sennep. De fleste vil også like en mildere versjon med en god skinke, og hvitost.
Patatas bravas
Patatas bravas er en klassisk spansk tapasrett som også passer fint til 17. mai-frokosten. De stekte potetene serveres med tomatsaus og gjerne en chiliaioli. En genial rett til tapas fordi man ofte kan glemme at man også bør ha noe som metter.
Denne oppskriften er enkel og grei, perfekt som tapasrett.
Røkelaks
17. mai er en høytid hvor røkelaksen er svært populær blant oss nordmenn. Tradisjonelt brukes røkingen som en konserveringsmetode for å få fisken til å holde lenger. I dag er det en delikatesse som er blitt en av de mest populære sjømatproduktene Norge eksporterer internasjonalt.
Når det gjelder røkelaks til 17. mai-frokosten er det egentlig bare å kjøpe en god pakke fra butikken. Vi anbefaler også å kjøpe inn eller lage noe å spise røkelaksen sammen med, for eksempel vafler, lefser, knekkebrød, rugbrød eller et godt brød fra en baker dagen før. Vet du ikke hvilken røkelaks du skal velge? Les saken under.
Les også: Best i test røkelaks 2022: Stor forskjell på pris og smak
artikkelen fortsetter etter annonsen
Norsk tapenade
En 17.-mai vri på det klassiske tapastilbehøret som vanligvis lages med oliven, kapers og ansjos. En vårlig og 17. mai-tilpasset tapenade kan for eksempel inneholde:
Røkt laks, kapers, dill, sitronsaft og kremost.
Grovhakk det som kan hakkes opp, bland sammen og sett i kjøleskapet med folie dagen før servering. Dette blir et utrolig godt og friskt pålegg som passer perfekt sammen med for eksempel loff og knekkebrød.
Dadler med bacon
Dadler surret i bacon er skikkelig enkelt å lage. Et tips er å skjære åpen dadlene forsiktig med en kjøkkenkniv, og fylle de med kremost, hvitost eller en nøtt, men mange liker de også uten fyll. Deretter pakker du de inn i tynne baconskiver (om de ikke er tynne nok kan du dele strimlene i to før du surrer de rundt dadlene), og setter de i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter, eller til baconet er sprøtt.
Knallgodt, knallenkelt.
Gravlaks-taco
En superenkel rett som krever minimalt med forberedelse. Ta med små lefser, gravlaks, avocado, rødløk, koriander og lime. La folk forsyne seg selv for å gi en ordentlig taco-opplevelse.
En annen variant er lompetaco. Her kan du også bruke all slags fyll. Ta med klassiske frokostpålegg og rull sammen i lomper:
Speke- og ostefat
Legg forskjellige typer spekemat og ost på et stort fat. Her er det kun fantasien som setter grenser. Ta med noen smaker som passer godt til ostene du velger for å balansere de til tider sterke ostesmakene. Vi anbefaler en god marmelade, druer, syltetøy eller annet du liker. Personlig preferanse veier mest her.
Skjær opp det som kan skjæres opp for å gjøre det lettere for andre. Ta med kjeks eller noe slikt til å spise maten med.
Pavlova
Pavlova er et helt eget område som fortjener sin egen artikkel, men ikke glem å gi ansvaret for pavlovaen til deg selv eller en av gjestene. Vi vil ikke være ansvarlig for at noen glemmer pavlovaen til 17. mai-frokosten, derfor har vi det som eget punkt i denne saken også. Se forøvrig vår fullstendige guide til pavlova her: