Trude Drevland om mat, mental helse og inspirasjon

Trude Drevland er nå aktuell med kokeboken «Trudes tradisjonsmat». I den anledning var vi så heldige å få sitte ned og prate med den sjarmerende damen fra Melbu.

Av Oskar Bjørkum, Martin Habbestad og Håvard Hjorthaug Vege.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Med boken ønsker Trude Drevland å ta et utsnitt av livet sitt, og vise frem hennes egen opplevelse av rettene i boken.

– Jeg ønsket å presentere de rettene som mamma lagde, som pappa lagde på kjøkkenet, med en litt nostalgisk vri, sier Drevland.

Mat for å møtes

Kan du fortelle litt om den gleden som du beskriver ved å kunne dele et måltid med noen man er glad i?

– Jeg synes det er så utrolig viktig å kunne invitere folk enten en tirsdag eller en lørdag på mat. Enten om de har det travelt eller jeg vet at de har hatt en dårlig dag, så er det alltid det jeg tilbyr først.

Hun forklarer at det er fordi mat er gjennombruddet til alt, og legger til:

– Jeg tenker at både barn og ungdom i dag er utsatt for så mye påvirkning. «Blir de lyttet til nok?» tenker jeg, da er det kanskje det å samles til et måltid som er cluet.

Finner trøst i matlaging

Du skriver i boka at du har søkt trøst i matlaging i de tyngste periodene i livet. Hva legger du i det?

– Når jeg har hatt det tungt, og det har vi alle til tider, så skal du holde på med noe. Du må gjøre noe. Det å gå på kjøkkenet gjør at du blir distrahert i det som er tungt. Da kan du holde på med noe du liker, se at du mestrer,
se at du får til gode smaker, og ikke minst server det til folk som blir glad når du serverer de mat. Det er ren mentalhygiene, og det har jeg opplevd mer enn én gang.

Trude drevland
REN MENTALHYGIENE: Trude Drevland bruker matlaging som en form for terapi. Foto: Martin Habbestad (Nettavisen)

Hva er det som skal til for at du tyr til fastfood, da?

– Jeg tyr til fastfood de dagene i året jeg ikke kjenner at jeg gidder å lage mat. Det er meget sjelden. Det jeg stort sett tyr til av fastfood,
er enten litt indisk mat, som ingen kan lage bedre enn indiske restauranter, eller en pizza.

Frossenpizza?

– Nei, aldri frossenpizza.

Hvilke tips har du til de som ikke har overskudd til å lage mat på grunn av diverse ting i livet?

– Jeg vet at det er veldig mange som ikke har overskudd til å lage mat, men det finnes enkle retter.

Hun fortsetter:

– Sett av en av helgedagene til å lage noe man virkelig liker. Noe skikkelig godt, og husk å kose deg med matlagingen. Helga er som regel en ypperlig tid til å velge å ha ett godt måltid.

Hun avslutter med et siste tips dersom du virkelig ikke orker å lage mat:

– Hvis du virkelig ikke gidder, sett mannen i gang.

Vil inspirere unge til å lage mat

Den siste tiden har Trude fått flere nye følgere på Instagram, og mange av de nye følgerne er unge. Trude Drevland håper nå å inspirere studenter til å samles i sosiale lag for å lage mat sammen:

– Det å stå sammen med en gjeng studenter og prøve seg frem, hvor noen gjør grovarbeidet og noen som gjør finarbeidet, ut fra hva man er egnet til, det er jo et sosialt treffsted som kan være veldig hyggelig.

Dersom man skal møtes for å dra ut på byen kan man starte kvelden med et godt måltid sammen, mener Trude:

– Det er jo greit å gå på nattklubb klokka tolv om kvelden, men det er mye lurere å gå på nattklubb klokka tolv når det har vært et godt måltid mat innenbords.

Så i din bok kan de finne en god oppskrift som kan gjøre at de ikke blir så dårlige på byen?

– Ja, det tror jeg. Jeg tror det virker bra for studenter, for det virker bra for meg, sier hun lattermildt.

En balanse mellom sunt og usunt

Trude Drevland oppfordrer ikke til å trøstespise, og heller ikke å spise for lite, men hun mener at det er viktig å lage mat som er så god at du har lyst til å spise deg mett.

– Det var noen i en avis som hadde prøvd noen av oppskriftene mine, og de sa at det var «for mye kalorier». Ja, nettopp. Det er kanskje ålreit å få i seg litt kalorier inni mellom trening, jobb og studenttilværelse.

Trude Drevland
Kjærligheten til matlaging har fulgt Trude Drevland gjennom hele livet. Foto: Nikolas Gogstad-Andersen.

Tror du folk i dag er for opptatt av at maten skal være sunn? Kan det gå på akkord med smak?

– Svaret mitt er jo ja. Altså, det finnes jo grenser. Men det er klart det finnes også muligheter til å gjøre om retter, både i min kokebok og i andre bøker,
til sunne retter i stedet.

Hun poengterer at alt er relativt når det gjelder å kose seg med mat:

– Det er ingen tvil om at både kropp og sjel har godt av tilførsel av mat som er god og kaloriholdig. Jeg vil ikke at noen skal overspise. Jeg vil at folk skal kose seg med mat.

Drømmemiddagen

Er det en matrett eller en oppskrift som du kan trekke fram på denne boka, som er din absolutte favoritt hvis man er i godt humør, da?

Trude trekker frem at skal man lage en treretters middag bør man ha mest mulig kalorier, og kose seg alldeles:

– En halv hummer til forrett er snadder. En god biff, kanskje av indrefilet, med smør og blåmuggost på. Og en dessert som er hjemmelaget
vaniljesaus med bringebærkolli og litt bær. Du kommer ikke forbi det, og du må hvile litt etterpå. Og du må stønne litt underveis, håper jeg.

Les også dette intervjuet:

Mike's corner, akamike, sjappe, bodega, karpe

Intervju

Karpe-fotografen om den nye satsingen: – Tro meg, jeg har vært redd