ANNONSE

Kjøttboller

30 minutter
Lunch
Tradisjonell

Hjemmelagde kjøttboller er aller best! Når det kommer til denne retten liker jeg å holde det enkelt, og servere med en god brun saus. Disse kan du fint lage opp mange av og fryse ned ferdigstekt.

oppskrift, Simen Vatne, Nettavisen Mat
Simen Vatne Nettavisens Matekspert

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du

400 g Kjøttdeig
2 stk Sjalottløk
2 fedd Hvitløk
1 stk Egg
1 ss Fløte
2 ss Griljermel

Dersom du ikke har griljermel i skapet kan du for eksempel bruke brødsmuler i stedet.

Se andre klassiske oppskrifter:


*Teksten under er skrevet av kunstig intelligens med manuelle justeringer.

Opprinnelsen til kjøttboller

Kjøttboller, også kjent som köttbullar på svensk og polpette på italiensk, er en viktig rett i mange kulturer over hele verden. De lages tradisjonelt av hakket kjøtt, som biff, svin eller en kombinasjon av disse, blandet med brødsmuler, egg og ulike krydder. Ingrediensene formes deretter til små kuler og tilberedes ved å steke, bake eller småkoke i en smakfull saus.

Historien til kjøttboller kan spores tilbake til eldgamle sivilisasjoner, der hakket kjøtt ble blandet med ulike ingredienser for å gjøre det mer smakfullt. Det er imidlertid i Romerriket at kjøttboller ble populære som en rett i seg selv. Den romerske kokeboken «Apicius» inneholder en oppskrift på «isiciae», som er kjøttboller laget av svin, servert i saus.

Alternative ingredienser

Kjøttboller kan lages med ulike typer kjøtt som kylling, kalkun, lam og til og med fisk. Vegetarianere og veganere kan bruke plantebaserte alternativer som soyabønner eller svarte bønner som erstatning for kjøttet. Brødsmulene kan også erstattes med glutenfrie alternativer for de med glutenintoleranse. I tillegg kan du bytte ut urter og krydder for å tilpasse retten til forskjellige smakspreferanser. For eksempel ved å bruke spisskummen og paprika for en mediterransk vri, eller ved å bruke ingefær og femkrydder for en asiatisk vri.

Kjøttboller er en klassisk rett som har blitt nytt i århundrer og kan tilpasses ulike diettbehov og preferanser. Enten det er en tallerken med spagetti og kjøttboller, eller en kjøttbollesandwich – denne retten blir garantert populær.

ANNONSE

fårikål oppskrift, simen vatne, mors fårikål

Vår matekspert Simen Vatne har jobbet fulltid som matformidler etter at han deltok i Masterchef i 2020. Oppskriftene våre er laget av Simen med fokus på det enkle og hverdagslige for den kvalitetsbevisste matelskeren.