Hvordan skjære gresskar?

Vi har funnet trikset som gjør jobben mye enklere.

Hvordan skjære gresskar, gresskar, halloween, oppskrift, halloween oppskrift
Denne skumle karen er resultatet av vår test. Foto: Nettavisen Mat

Gresskaret har blitt et halloween-ikon, og mange liker å skjære ut skumle ansikter i sesong-frukten (!). Vi har testet trikset som gjør jobben enklere, slik at du kan fokusere på selve skjæringen. Dette er hvordan du skjærer gresskar.

Skrevet av Oskar Bjørkum og Simen Vatne.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Halloween-tradisjon 👻

Vår matekspert, Simen Vatne, synes det er morsomt å skjære gresskar:

– Det er populært, enkelt, og noe man ofte ser i amerikanske filmer. Det finnes ulike teknikker for å gjøre skjæringen litt enklere, og det er noe vi ønsker å vise her. Det er en aktivitet som er relativt billig å gjøre, og som er morsom for ungene å være med på. Men pass på, det er lett å skjære seg, sier Simen.

Vi har testet triksene fra nettet som gjør gresskarskjæringen enklere og mer tilfredsstillende. Dette innebærer å bruke håndmikser for å fjerne innmaten, kanel i lokket for god lukt, samt vaselin for lenger holdbarhet. Slik gikk det:

Hvordan skjære gresskar 🎃

Foto: Nettavisen Mat

Dette trenger du for å skjære gresskar:

  • Gresskar
  • Tusj
  • Stor kniv
  • Liten, robust kniv
  • Håndmikser
  • Kanel
  • Stearinlys

Smør åpningene du har kuttet på gresskaret med vaselin. Da får gresskaret lenger holdbarhet når det står ute.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Simens gresskartips 🎃

Simen har ellers noen generelle gresskartips:

– Det første du bør gjøre er å finne et hensiktsmessig gresskar. Se etter et fint et som gjerne er litt avlangt i høyden. Hvis det er for flatt er det vanskeligere å gjøre det fint.

Han erfarer at håndmiksertrikset fungerer best når du graver litt med hånda først:

– Gjør grovarbeidet med hånda først, så går du inn med håndmikser langs kanten. Håndmikseren skjærer ut en del av kantene, kutter tråene som er vanskelige å få ut, og forenkler den delen av jobben. Bruk litt tid på det, skrap ut restene med skje, så er du klar til skjæring.

gresskar
Gresskar kommer i mange former og fasonger. Foto: Getty

– Og ikke bruk en dårlig kniv, den må være robust og skarp. Gresskar er hardt og kan kreve litt av verktøyet. For mye røsking øker også risikoen for at du skjærer deg, sier Vatne.

Simen fortsetter med et sparetips:

Prisen på gresskar kan variere veldig. Det kan lønne seg å se litt i tilbudsavisa før du kjøper, da kan det fort være hundrelapp å spare.

Etter bruk kan gresskaret brukes i gresskarsuppe dersom du bruker elektrisk lys, og ikke levende lys. Kutt opp i biter og følg denne oppskriften:

gresskarsuppe, oppskrift, gresskarsuppe oppskrift, høstsuppe, deilig

Forrett

Middag

Amerikansk

Gresskarsuppe

30 minutter
Enkelt

Hvorfor bruker vi gresskar på halloween?

Gresskaret regnes å ha sin opprinnelse i Sør-Amerika, og ble blant annet dyrket av den amerikanske urbefolkningen for tusenvis av år siden. Halloween-tradisjonen er en keltisk tradisjon og ble brakt til USA av emigrerende irer. I utgangspunktet brukte de blant annet neper som lykter, men de ble byttet ut med gresskar på grunn av tilgjengeligheten i USA.

I tradisjonell sammenheng ble halloweenaften regnet som en dag hvor de døde kunne trenge inn i de levendes verden. De levende ville respektere de døde ved å tilby mat, og beskytte seg selv med lykter for å unngå skade. Historisk sett fantes det lignende tradisjoner i mange religioner og kulturer verden over, og halloween-feiringen vi kjenner i dag er influert av flere.

Kilder 👻

Store norske leksikon, Klikk.no, Frukt.no, Wikipedia.


Følg Nettavisen Mat på Instagram her.