Vi har funnet trikset som gjør jobben mye enklere.
Gresskaret har blitt et halloween-ikon, og mange liker å skjære ut skumle ansikter i sesong-frukten (!). Vi har testet trikset som gjør jobben enklere, slik at du kan fokusere på selve skjæringen. Dette er hvordan du skjærer gresskar.
Skrevet av Oskar Bjørkum og Simen Vatne.
artikkelen fortsetter etter annonsen
Halloween-tradisjon 👻
Vår matekspert, Simen Vatne, synes det er morsomt å skjære gresskar:
– Det er populært, enkelt, og noe man ofte ser i amerikanske filmer. Det finnes ulike teknikker for å gjøre skjæringen litt enklere, og det er noe vi ønsker å vise her. Det er en aktivitet som er relativt billig å gjøre, og som er morsom for ungene å være med på. Men pass på, det er lett å skjære seg, sier Simen.
Vi har testet triksene fra nettet som gjør gresskarskjæringen enklere og mer tilfredsstillende. Dette innebærer å bruke håndmikser for å fjerne innmaten, kanel i lokket for god lukt, samt vaselin for lenger holdbarhet. Slik gikk det:
Hvordan skjære gresskar 🎃
Dette trenger du for å skjære gresskar:
- Gresskar
- Tusj
- Stor kniv
- Liten, robust kniv
- Håndmikser
- Kanel
- Stearinlys
Slik gjør du:
Start med å tegne opp fjeset du skal skjære ut med tusj som kan vaskes vekk.
Kutt deretter av toppen på gresskaret med en stor kniv.
Skjer så ut en sirkel på toppen av gresskaret, slik som på bildet. Fjern toppen og grav ut det enkleste av kjerner og vev med hånda.
Legg til side, og finn frem håndmikseren. Plasser mikseren oppi gresskaret og kjør langs kantene til vev og kjerner løsner.
Skrap ut alle de løse kjernene og resten av innmaten med en skje.
Tips! Gresskarkjernene kan skylles, tørkes og ristes i ovn for enkel og deilig salattopping eller snacks.
Bruk en liten, skarp kniv og skjær langs linjene du tegnet opp tidligere.
Dytt bitene ut av gresskaret når de løsner.
Sprinkle toppen av gresskaret med en dryss kanel.
Tørk over utsiden av gresskaret med en fuktig klut og gni bort tusjstrekene.
Sett stearinlys oppi gresskaret og lukk igjen.
Smør åpningene du har kuttet på gresskaret med vaselin. Da får gresskaret lenger holdbarhet når det står ute.
artikkelen fortsetter etter annonsen
Simens gresskartips 🎃
Simen har ellers noen generelle gresskartips:
– Det første du bør gjøre er å finne et hensiktsmessig gresskar. Se etter et fint et som gjerne er litt avlangt i høyden. Hvis det er for flatt er det vanskeligere å gjøre det fint.
Han erfarer at håndmiksertrikset fungerer best når du graver litt med hånda først:
– Gjør grovarbeidet med hånda først, så går du inn med håndmikser langs kanten. Håndmikseren skjærer ut en del av kantene, kutter tråene som er vanskelige å få ut, og forenkler den delen av jobben. Bruk litt tid på det, skrap ut restene med skje, så er du klar til skjæring.
– Og ikke bruk en dårlig kniv, den må være robust og skarp. Gresskar er hardt og kan kreve litt av verktøyet. For mye røsking øker også risikoen for at du skjærer deg, sier Vatne.
Simen fortsetter med et sparetips:
Prisen på gresskar kan variere veldig. Det kan lønne seg å se litt i tilbudsavisa før du kjøper, da kan det fort være hundrelapp å spare.
Etter bruk kan gresskaret brukes i gresskarsuppe dersom du bruker elektrisk lys, og ikke levende lys. Kutt opp i biter og følg denne oppskriften:
Hvorfor bruker vi gresskar på halloween?
Gresskaret regnes å ha sin opprinnelse i Sør-Amerika, og ble blant annet dyrket av den amerikanske urbefolkningen for tusenvis av år siden. Halloween-tradisjonen er en keltisk tradisjon og ble brakt til USA av emigrerende irer. I utgangspunktet brukte de blant annet neper som lykter, men de ble byttet ut med gresskar på grunn av tilgjengeligheten i USA.
I tradisjonell sammenheng ble halloweenaften regnet som en dag hvor de døde kunne trenge inn i de levendes verden. De levende ville respektere de døde ved å tilby mat, og beskytte seg selv med lykter for å unngå skade. Historisk sett fantes det lignende tradisjoner i mange religioner og kulturer verden over, og halloween-feiringen vi kjenner i dag er influert av flere.
Kilder 👻
Store norske leksikon, Klikk.no, Frukt.no, Wikipedia.