Burgundslipp på Vinmonopolet februar 2023

Få med deg prisen, og alt du trenger å vite om slippet under!

Den 9. februar 2023 var det spesiallansering på Vinmonopolet, og det var køer utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge allerede tre uker før lanseringsdatoen.

Denne gangen var det snakk om en lansering fra Burgund, som rommet over 500 viner fra Burgund-området øst i Frankrike. Men spesielt var det én vin som vinekspert Kjell-Gabriel Hendrichs er begeistret over; nemlig en Romanee-Conti Grand Cru, 2017 årgang. Utsalgspris på denne er på hele 60 175 kroner.

Av: Oskar Bjørkum

artikkelen fortsetter etter annonsen

Se hvilke viner Henrik i videoen over fikk tak i via lenken under!

Her svir han av 100.000 på vin

Lanseres i Norge

Presseansvarlig i Vinmonopolet, Jens Nordahl forteller til Nettavisen at dette slippet blant annet muliggjøres på grunn av nettverket til Vinmonopolets vineksperter.

– Dette er en type vin som man svært sjelden kan få tak i i utlandet. At vinene er tilgjengelige for alle, ikke bare for en lukket kundegruppe, og for en lavere pris enn i utlandet, gjør at folk legger seg i kø på Aker Brygge med tre ukers margin.

Les også: (+) Få flasker, enorm etterspørsel: Her er vinene du kan sikre deg

Burgund-slipp pris

Enkelte viner finnes i kun et par eksemplarer, og prisene rangerer fra i underkant av 300 kroner opp til 75 000.

– Det internasjonale nivået på dette Burgund-slippet er tre ganger så dyrt. De dyreste vinene hos oss ligger på opptil 75 000 kroner, mens de samme vinene kan bli solgt for 200 000 per flaske i utlandet, forteller Jens Nordahl.

Se full lanseringsliste og mer informasjon på nettsidene til Vinmonopolet.

Hvorfor er dyr vin billigere i Norge enn andre steder i Europa?

Jens Nordahl fra Vinmonopolet forteller oss at dette handler om Vinmonopolets avanse, samt regler for hvordan alkoholavgiften fungerer i Norge.

Vinmonopolet har en maksgrense på hva de kan ta i avanse, altså hvor mye de kan legge til på innkjøpsprisen i utsalget av en vare.

– Det vi tjener på å selge en dyr vin er veldig lite. Utenlandske butikker kan ta mange tusenlapper for å selge disse eksklusive produktene, mens vi har i snitt 12,7% avanse på våre varer. Maksimal avanse per produkt er satt til 250 kroner, uavhengig av flaskens pris.

I motsatt retning vil de billigste vinene i Norge være dyre sammenlignet med de samme vinene i utlandet:

– I Norge avhenger alkoholavgiften av alkoholinnholdet i vinen. Hvis en vin har et alkoholinnhold på 12% vil avgiften være akkurat den samme på en dyr vin og en billig vin, nemlig 44,55 kroner. Det vil si at for en vin til 120 kroner vil alkoholavgiften utgjøre 37,1 prosent av utsalgsprisen; men bare 3,7 prosent om vinen koster 1 200 kroner. I utlandet er utsalgsprisen på dyr vin høyere, rett og slett fordi butikkene der tar seg bedre betalt enn Vinmonopolet.

Les også kåring av årets folkevin 2022:

Folkevin

Kåringer

Årets folkevin 2022: Den beste rødvinen til under 200 kroner