Årets folkevin 2022: Den beste rødvinen til under 200 kroner

300 personer kjøpte billetter til Nettavisens vinmesse, og var med på kåringen av «årets folkevin». Her ser du vinnerne.

Folkevin

Det er ikke nødvendigvis prisen som bestemmer om en vin er god, og her får du et knalltips til to gode viner til under 200 kroner. 

Lørdag arrangerte Nettavisen vinmesse på Høymagasinet i Oslo. 18 importører stilte med sine beste viner, i tillegg til en «folkevin». Regelen var at vinen skulle koste maks 200 kroner. 

Gjestene fikk utfordringen: Stem på den folkevinen du synes er best. 

Skrevet av Oskar Bjørkum.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Det ble faktisk to rødvin som fikk akkurat like mange stemmer.

Årets folkevin er derfor disse to:

Carussin Completo

Pris: 189 kroner
Smak: Ren og umiddelbar, preg av saftig og lett syrlig frukt, innslag urter
Land, distrikt: Italia
Passer til: Lyst kjøtt, svin, fisk
Varenummer: 2244801
Vinneren sier selv: – At Completo ble så godt tatt i mot kommer ikke som en overraskelse. Det er en fantastisk vin å drikke enten med mat, eller alene. Masse deilig kirsebærsmak, og helt biodynamisk, sier Guro Solstad fra Non Dos.

Carussin Completo

Three Finger Jack Old Vine Zinfandel
Pris: 199 kroner
Smak: Modne bjørnebær, plomme og krydder. Hint av lær og sedertre
Land, distrikt: USA, California
Passer til: Storfe, ost, vin
Varenummer: 10259201
Vinneren sier selv: – Vi valgte denne vinen fordi vi liker den veldig godt, og Zinfandel er en spennende drue som har begynt å få stor interesse i Norge.  Three Finger Jack Old Vine Zinfandel passer til grillmat og kjøttretter, men også deilig å drikke alene.  Vinen kommer fra Lodi i California, sier Helene Dyring, pr manager ved Engelstad.

Three Finger Jack Old Vine Zinfandel

artikkelen fortsetter etter annonsen

Om årets folkevin

Da Nettavisen arrangerte vinmesse i 2020 ble det raskt utsolgt, og det var intet unntak i år. Vininteressen økte med pandemien, og vi blir stadig mer eksperimentelle i vinvalget. Mange nordmenn har smakt god vin i eget hjem de siste årene, men at vi endelig kan dele interessen med kollegaer og venner – og lære av ekspertene, var tydelig etterlengtet.

Rundt 300 gjester tok turen innom Nettavisens vinmesse lørdag, hvor det ble servert hvitvin, rødvin, bobler og Gin.

Kjell-Gabriel Hendrichs er Nettavisens vinekspert, og var til stede på eventet. Han sier følgende om årets folkevin:

– Carussin Completo er en morsom vin som kommer i litersflaske. Masse deilig frukt av kirsebær og noe kryddertoner. Saftig vin som italienerne gjerne drikker i melkeglass på en hipp bar. Frukt hele veien. Denne er så leskende at flasken forsvinner fort, sier han.

Om Three finger Jack har han følgende kommentar:

– Her har man en kraftig og fyldig Zinfandel som har ligget og kost seg ett år på fat. Dette gir en rik og moden smak av moreller, bjørnebær og plommer. Dyp og mørk i stilen. Dette er vinen du skal ha foran peisen på hytta etter en lang tur i det fri.