Test: Dette er Norges beste julebrus

Nettavisen har testet 42 julebrus, og det ble særdeles jevnt i toppen. Vinneren overrasket testpanelet.

Et testpanel i julestemning med klare forutinntatte lokale holdninger ble overrasket over de 42 julebrusene vi testet en dag midt i november. Vi har testet brun julebrus, rød julebrus og julebrus som verken er brun eller rød.

– Aldri har vel deltakerne i en test hatt større spenn. Taperne er så nedsnødd at det er vondt å tro at dette faktisk selges i butikken. Vinnerne er friske, søte og fulle av julestemning.

Når testpanelet sammenligner julebrus med «hostesaft,» kaller det for «syntetisk dritt som tangerer barnemishandling» og synes smaken er «helt forferdelig» så er det greit å si at taperne av denne testen absolutt ikke bør havne i handlekurven.

I motsatt ende snakkes det om «vidunderlig ettersmak,» og et ønske om å «få enda mer.»

artikkelen fortsetter etter annonsen

Slik testet vi julebrus

All julebrusen ble helt over i små plastikkglass. Dette gjorde vi så ikke måten julebrusen var lagret på (plastikk, glass, boks) skulle påvirke. Vi vil likevel påpeke at dette har noe å si, og spesielt for de som vil pante ting man kjøper. Det har vi likevel ikke tatt hensyn til i dette som har vært en ren smakstest.

All brusen var avkjølt til samme temperatur, og deltagerne kunne velge fritt mens man testet. Det betyr at rekkefølgen var helt tilfeldig.

Brun eller rød julebrus?

Det som er sikkert er at testpanelet rangerte brun julebrus langt over rød julebrus i karakterer, med ett unntak som er den klare vinneren på rød farge.

Det betyr at hvis din favoritt er rød julebrus i utgangspunktet bør du se på skalaen med disse øynene.

Norges beste julebrus: CB Julebrus

CB julebrus

Til stort sjokk for deltakerne i testen som både var fra Innlandet og Trøndelag så ble det Sørlandet som stakk av med seieren. Christianssand Bryggeriet ble åpnet i 1856, og varemerket er eid av Hans Borg Bryggerier. Bryggeriet i Kristiansand er lagt ned, og produksjonen gradvis avviklet selv om merkevaren består. Årets julebrus er likevel produsert i Kristiansand, og frøste gang den kom var på 60-tallet.

Testpanelet ytret blant annet følgende om denne brusen:

– Dette var en ny bekjentskap for meg, men snakk om å levere fra første slurk da! Denne brusen farer nedover halsen som Erling Braut Haaland farer over engelske fotballbaner – i et heseblesende tempo! Denne kommer jeg nok til å kjøpe igjen

– Denne har jeg aldri smakt før, den var overraskende god. Hvorfor har jeg aldri smakt denne?

– Er dette en ny favoritt? Denne var veldig god! Akkurat passe søt og rund i smaken. Hvem skulle tro det var mest jul på Sørlandet?

– CB-brusen smaker som julebrus skal smake, og den er godt balansert.

Karakter: 8,6/10

Vi hørte med Stina Kildedahl-Johannessen i HansaBorg Bryggerie om hvordan seieren i testen skal feires:

– Det er virkelig gledelig å høre at CB Julebrus vant årets julebrustest. Dette skal feires med skåling i julebrus!

Sølv: Dahls Julebrus

På en andreplass, med fotofinish bak sin konkurrent fra sør kommer trønderfavoritten Dahls, som produseres av Ringnes. Den tradisjonelle favoritten fra Trøndelag har mye smak av julekrydder.

– Kjempegod, og passe sterk smak av det den måtte inneholde. Dette er julebrus på sitt beste, det er ikke så mye mer å si enn det.

– En nyhet for meg, selv om den har lange tradisjoner. Skrytet fra trønderne viste seg å stemme. En klassisk julebrus-smak som samtidig har en av testens gørreste etiketter.

– Denne er som en slags kulturinstallasjon. På samme måte som at sodd, Åge Aleksandersen, skinnvest og bart er ensbetydende med trøndere – så leverer denne brusen helt i samme gate. Du finner ikke mange trøndere som sier deg takk til et glass med Dahls-julebrusen. Her må resten av landet få åpna øynene for denne skatten av en brus!

Karakter: 8,5/10

Bronse: Lillehammer/Hamar julebrus

Her ble det dødt løp mellom lettversjonen, og den med sukker. Denne tradisjonelle julebrusen er også en av de dyreste i testen på 1,5 liter, og har nok nytt godt av å være mange testvinnere fra Oslo-tunge redaksjoner tidligere. Samtidig er det viktig å påpeke at mange i testpanelet hadde denne som en klar nummer 1, og at karaktermessig er det veldig kort vei opp.

– Er det ikke deilig når det trygge leverer akkurat som det skal? Denne brusen kommer aldri til å bli terningkast seks, men du kan være helt trygg på at det er en femmer. Og noen ganger når man spiller yatzee så er det en femmer man er ute etter! Kanskje landets sikreste julebrus-valg? Du brenner ingen broer ved å sette denne på bordet – men du skriver heller ikke noe ny historie.

Alle de tre på topp er varianter av samme smak, en slags champagnebrus.

Karakter: 8,4/10

Både den sukkerfrie og sukkerholdige varianten fikk 8,4.

Brunt alternativ: Austman julebrus

Det er mulig å argumentere for at denne julebrusen er litt annerledes enn de fleste brune, og det er riktig. Her har man tatt tradisjonell brun julebrus-smak. Her har likevel Austman kombinert dette med vanilje, ingefær og pære. Det betyr at trønderutfordreren får en julebrus som mange synes er veldig god, men noen ikke helt følte traff ganen perfekt. Her var det mange, mange toppkarakterer, og noen karakterer som var lenger ned på skalaen. Testens soleklare vinner av alternative smaker.

– Denne julebrusen kan fort bli en ordentlig favoritt. Ikke en du drikker mange flasker av, men det er jo en fordel.

Karakter: 7,8/10

artikkelen fortsetter etter annonsen

Norges beste røde julebrus: Rudolf & Nissen med sukker

Denne røde julebrusen var en favoritt hos flere, og fikk veldig høye karakterer sammenlignet med sine like røde konkurrenter. Julebrusen er fra Oskar Sylte Mineralvannfabrikk som har sin geografiske plassering i Molde.

– Hæ? En rød julebrus som er så god? Det hadde jeg ikke trodd!

– Denne var faktisk kjempegod! Likte lettversjonen best, men til å være rød julebrus smakte den faktisk bra.

– Snakker vi årets mest undervurderte julebrus? Alle snakker om de brune brusene, men så kommer denne røver smygende helt under radaren. Et realt knallkjøp!

Karakter: 7,6/10

Dessverre var det et hakk ned til den sukkerfrie varianten som ente på 5,8/10. Her har nok søtningen gått litt feil.

Svensk sjokk: Herrljunga Julmust

I Sverige har de jo ikke julebrus som vi kjenner til her i Norge på samme måte, men julmust er et – tja – must om du vil. Så vi hadde med en julmust i testen. Det vi kan si om testpanelet var helt klart splittet på midten. Noen følte det var bare feil, mens den andre halvparten var overbevist om at dette var noe som kunne fungere også for voksne.

– Dette er jo enkelt nok julebrus for voksne som ikke er alkoholholdig. Det er smart. Veldig god.

Karakter: 6,5/10

Rød klassiker: Ringnes julebrus

Den røde julebrusen med den klassiske god jul-hilsenen er en rund og god rød julebrus. Den scoret bra hos mange, og er en rød julebrus med høy karakter om man sammenligner med mange av de andre. En sikker rød vinner.

Karakter: 6,5/10

Rødt alternativ: Egge julebrus

Testens dyreste julebrus (60 kroner per flaske) ble likt av noen, men ikke alle. Den fikk en del høye karakterer, men også flere midt på treet. Smaker kanskje litt mer juice enn julebrus? Muligens ikke så rart siden den kommer fra Egge Gård på Lier, kjent for sine juicer.

Karakter: 6,3/10

Testens overraskelse: Rampebrus

Denne brusen er ikke rød. Den er ikke brun. Og det er en av få bruser som fikk 10 av en i testpanelet. Den grønne rampebrusen delte testpanelet skikkelig. Alt fra karakteren 2 til 10 ble gitt. Fordi panelet var så splittet ble karakteren litt over middels, men mange elsket altså denne aller mest. Kommer fra Berentsen i Egersund.

Karakter: 6,3/10

Lerum julebrus

Lerumfabrikken i Kaupanger produserer denne røde julebrusen for Vestlandet. Testpanelet sier denne smaker litt lite, og har mye kullsyre. Det slår ut som en positivt for noen, mens andre liker julebrus med mer smak. Brusen ender opp med en karakter som er litt over middels, og havner på det en av dommerne mener er den høyeste karakteren en rød julebrus kan oppnå (et utsagn som for så vidt blir motbevist over i testen).

Karakter: 6/10

Sukkerfri versjon får karakteren 5,25/10.

Midtsjiktet: Arendal julebrus

Arendals brune julebrus med og uten sukker klarte ikke å nå toppene hos noen, men fikk verken dårlig eller veldig bra hos noen. Den med sukker endte på 5,7/10 mens den uten sukker fikk 5,5/10.

Karakter: 5,7/10

Osloforsøket: Sagene julebrus

Det skal sies, en av testerne ga denne brune brusen 9. Det var langt unna hva resten ga så denne julebrusen endte på en middels 5.4/10. Vi er også veldig usikre på den Halloween-inspirerte etiketten.

Karakter: 5,4/10

Drammen midt på treet: Aass julebrus

Det er mye å si om byen med den lengste broen i Norge, og deres røde julebrus er ikke alt for langt unna rødtoppen. Samtidig er det et stykke opp til vinneren, men også et godt hopp ned til de dårligste røde brusene. Lokalpatriotene får nok det de ønsker, selv om den har gått fra flaske til boks. Den sukkerfrie og sukkerholdige havnet på samme karakter.

Karakter: 5,4/10

Billigvinner: Coop julebrus

Her er det likevel viktig å ha tungen i riktig flaske. Den med sukker får en fin karakter om du ser på prisen (som er under halvparten av hva vi betalte for testvinnerne), mens den uten sukker havner langt ned på listen.

Karakter: 5,3/10

Den uten sukker får karakteren 3,9/10

Familien i midten: Tante Hedvigs julebrus

Nå skal du nordover, og det er Mack som står bak denne røde brusen med fruktsmak. Hedvig er etter sigende datteren av Ludwig Mack. Denne ble ingen vinner hos noen, og er ganske tam i smaken. Ingen dårlige karakterer, og ingen veldig gode.

Karakter: 5,3/10

NB! Lettversjonen fikk 4,4/10 i testen.

Skuffende nykommer: Solo Super Julebrus

Dette har vi hørt at har blitt et fenomen på sosiale medier, men at smaken der ikke alltid er så god er det ingen tvil om. Selv om vi skal innrømme at en i testpanelet klinket til med en 10’er. Ellers var det mange lave karakterer, noe sluttsnittet indikerer.

Karakter: 5,1/10

Annonse: Følg med på alle salgene til Black Friday her

Rød outsider: Berentsen julebrus

Denne julebrusen fra Egersund havner ikke langt unna bronseplass blant de røde brusene, som i snitt scorer en del lavere enn de brune i testen. Hos et par i testpanelet var faktisk dette en som fikk høy karakter, som indikerer at dette kan være en outsider for de som liker rød julebrus best.

Karakter: 5/10

Rød bergenser: Saftsuse julebrus

Denne julebrusen er sukkerfri, og kommer fra Bergen. For de fleste er det bamsedrikken som er mest kjent fra denne familiebedriften, men denne julebrusen er det flere i panelet som likte godt. Rød julebrus betyr i denne testen litt lavere score, men den fikk en 8’er hos en i panelet så noen vil nok like den.

Karakter: 4,8/10

Fredrikstads feil: Gamlebyen julebrus

Det er Nøisom som står bak denne røde julebrusen med rips og bringebær. To i panelet, hvorav ingen er fra Fredrikstad som bryggeriet, ga høy karakter til denne som er litt alternativ smaksmessig på rød side. Elelrs var det også en del lavere karkterer på denne som betyr at den havner et stykke ned.

Karakter: 4,8/10

Romerikes lille røde: Roma Julebrus Rød

Dette er fra Roma på Lillestrøm. Som de fleste røde i testen fikk den flere lave karakterer, men også her var det enkelte som ga både 8 og 7. Det betyr at dette nok er som de med rød julegane vil like godt.

Karakter: 4,8/10

Rødt alternativ: Færder julebrus

Denne røde julebrusen smaker ikke som de andre røde, og har mer bær enn mange av de andre som smaker mer som smågodt. Fint design på etiketten var det flere som la merke til, og smaken er annerledes og god. Likevel betyr det at ikke alle likte den særlig godt. Her var det enten 6/7 i karakter, eller lave karakterer. Smak den først før du storhandler!

Karakter: 4,6/10

Kun lokalpatriotisme: Røros julebrus

Dette var en julebrus som stort sett fikk lave karakterer, med ett eneste unntak i testpanelet. Her skal man nok være veldig glad i omgivelsene til Pippi Langstrømpe-serien for å like denne.

Karakter: 4,4/10

Ikke en vinner: Grans julebrus uten sukker

At man gjør mye rart i VG kan sikkert diskuteres, men at denne julebrusen var best i landet i 2020 tviler vi sterkt på. Muligens var hele testpanelet den gangen fra Sandefjord. Vi kan si at i vårt testpanel ble det en 8’er, og ellers lave karakterer. En rød julebrus som ikke satt som den skulle.

Karakter: 4,4/10

Den med sukker enten på 3,9/10

Bergensk taper: Hansa julebrus

Bergenserne har sikkert en fordel med å brygge øl i regn, men julebrusen har ikke hatt så godt av det. Selv om de røde julebrusene fikk mye dårlig i denne testen var det her stort sett bare lavt, og denne fikk også en klink ener av testerne.

Karakter: 4,1/10

Merkelig blanding: Trio julebrus

Det sies at denne julebrusen er en vinner i sitt lokale marked, men vårt testpanel var slettes ikke overbevist. Telemark liker kanskje oransje julebrus, men ikke våre testere.

Karakter: 4,1/10

Nordnorsk bom: Mack julebrus

Dette ble faktisk omtalt som «møkk» av en av våre testere, men en ga den en sekser. Ellers var det veldig mange lave tall her. Selv om de røde brusene har fått ekstra hard medfart i denne testen var det ingen tvil om at denne kom veldig dårlig ut.

Karakter: 3,2/10

Den sukkerfrie varianten fikk 3,1/10

Denne hopper vi bukk over: Julebukkene bruse

Dette var veldig smakløst, så for noen som ikke vil ha mye smak på julebrusen kan dette være et greit valg. Likevel passet ikke det for noen i testpanelet så julebrusen fra Ekeby Gårdsbryggeri kommer langt ned. Samtidig er det nok et fint valg for den som vil ha en veldig mild rød julebrus.

Karakter: 3.0

Energitull: Battery X-mas Spice

Dette er en julebrusvariant av energidrikken Battery, og med unntak av en enslig 7’er ble det stort sett bunnkarakter for dette som ble omtalt som «skvip» og «oppvaskvann.»

Karakter: 2,6/10

Istekrøll: Iste julebrus uten sukker

Vel, stengt tatt er dette en iste. Likevel tok vi den med siden den har julebrussmak. Det skulle vi nok ikke gjort. Her måtte faktisk en av deltagerne spytte ut alt uten å svelge. Noen strakk karakteren til fem, men de fleste ga bunn.

Karakter: 2,5/10

Energibom: Explo Santa Power

Dette er en energidrikk som skal ha en slags julebrussmak. Med unntak av en enslig 6/10 ble det bare elendighet her.

– Dette smakte rett og slett helt forferdelig.

Karakter: 2,5/10

Norges dårligste julebrus: Julebrus

Det er PetPack Drikker AS som står som produsent av denne julebrusen man finner hos Kiwi, Spar og Meny. I omtalen selv skriver butikken Meny «deilig smak av jul.» Det må være hvis jul er det samme som å få juling i munnen. Rett og slett ingen gode karakterer, den høyeste var 3. Dette er en parodi på julebrus.

Rettelse: I en tidligere versjon av teksten over stod det at Unilever hadde produsert julebrusen. Det medfører ikke riktighet.

Karakter: 1,8/10

NB! Den uten sukker fikk karakteren 2,1/10

PS! For å få testen god nok lot vi testpanelet også teste de klassiske Coca-Cola med nisser. Karakteren for den med sukker ble 8,3/10, mens den sukkerfrie endte på 8,5/10. Det betyr at selv ikke nissen selv klarte å danke ut denne testens vinner.

Annonse: Følg med på alle salgene til Black Friday her