Test av donuts i Oslo: Vi har funnet beste donut

Vi testet donut-tilbudene i Oslo med ett mål: Vi skal finne Oslos beste donut.

Oslo har (etter hva vi har erfart) gjennomgått en skikkelig donut-hype de siste årene. Det virker som at neonskilt og donut er det nye store for Oslo-folket, og det er stadig et nytt utsalgssted som åpner på hjørnet der en gammel kafé ble lagt ned. Vi har testet donut-tilbudene i Oslo sentrum og har funnet vår favoritt.

Skrevet av Oskar Bjørkum.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Donuts i Oslo: Disse har testet

donut test, oslo, donut
Fra venstre: Testdommer 2 og 1. Foto: Testdommer 3.
  • Testdommer 1: Kvinne (29). Ganske kresen og tenkte dette var en god mulighet til å teste noen nye smaker og se om hun fant en ny favoritt. Kjøper ofte det samme hver gang. Er egentlig ikke fan av donuts, men kjøper det sammen med en kompis fordi det har blitt tradisjon.
  • Testdommer 2: Kvinne (31). Da hun flyttet til Oslo i 2017 oppdaget hun ordentlige donuts for første gang, og ble helt frelst. Etter det har hun ikke telling på hvor mange hun har spist, og har funnet sine favoritter. Hadde store forventninger, men ble kanskje litt skuffa. Også over favoritten på fritiden.
  • Testdommer 3: Mann (25). Liker donuts, men skjønner ikke helt greia med alle disse donutsjappene. Har aldri kjøpt en eneste donut hos noen av disse før, fordi det er begrenset hvor langt han gidder å gå for å få i seg en kakebit. Kommer heller ikke til å gjøre det etter testen.

Slik testet vi

Vi har testet donut-tilbyderne i Oslo som har donut som et hovedprodukt. Det vil si at cafeer, kiosker, hamburgersteder og andre som serverer donut som et biprodukt er utelatt fra testen.

Donut-stedene vi testet var de som enklest dukket opp på Google, Google maps, TikTok og Instagram ved hjelp av søkeordene «donut Oslo». Dersom vi har utelatt ditt favorittsted, gjerne tips oss her.

Vi bestilte mellom 3 og 6 donuts fra hvert sted, avhengig av hvilke størrelser stedet tilbød, og lot alle stedene plukke ut et utvalg til oss. Bestillingen skjedde gjennom Amoi og Foodora med levering til kontoret vårt i sentrum.

Disse stedene testet vi:

  • Talormade
  • My Ugly Baby
  • The Cupcake and Pie Co Donut Store
  • Daisy Donuts
  • Tøyen Donut Lab

Først testet vi ved en blindtest, hvor dommerpanelet fikk servert de ulike typene uten å vite hvilken kjede som hadde laget hva. Her fokuserte vi på smaken, deigen, opplevd fettnivå og utseende. Deretter smakte panelet fritt på donutene, som var gruppert etter tilbyder, uten at panelet visste hvilken. Til slutt fikk panelet beskjed om å vurdere helheten til hver enkelt tilbyder.

Vår helhetsvurdering

Talormade

talormade
Fine å se på. Foto: Nettavisen Mat.

Vi fikk et variert utvalg som så innbydende ut, og gledet oss til å smake på disse. Disse kommer i størrelsen vi forbinder med tradisjonelle donuts. Deigen var kompakt, ikke veldig luftig, litt svampete og elastisk. Smaken var god, og donutene med sukker og sjokoladekuler kom godt ut av testen.

Den største kritikken mot disse kommer i form av at donutene ikke er luftige nok og sammenlignet med noen av de andre tilbyderne blir de kjedelige å spise. Toppingene får også labre tilbakemeldinger og alle i dommerpanelet var enstemmig i at den oransje burde gått rett i søpla.

Vurdering: 5/10

Tilbyderens hjemmeside.

My Ugly Baby

my ugly baby, donut oslo, oslo
Foto: Nettavisen Mat.

Denne tilbyderen blir hyllet for deigen. Ganske fettete, uten at det kjennes sånn ut. Luftig, litt seigere slik at deigen presser seg sammen når du biter, men hever ut igjen når den slipper gapet. Akkurat som den skal være. Donutene med skogsbær og oreo ble begge trukket frem som noen av favorittene fra blindtesten.

Tilbyderen får litt trekk for karamellpopcorn-donuten. Dommerpanelet hadde høyere forventninger til denne, men toppingen var klebrig, smakte lite, og popcornet var steinhardt. I tillegg var deigen generelt noe bolleaktig i smak.

Vurdering: 7/10

Tilbyderens hjemmeside.


The Cupcake and Pie Co Donut Store

donut oslo, the cupcake and pie co donut store, mathallen, donut mathallen
Foto: Nettavisen Mat.

Deigen smaker ferskt, men denne blir ofte omtalt under testen som deigen med banansmak. God tyggemotstand og ikke for fettete. Denne har varierende suksess i blindtesten. Den med sjokoladecrunch blir trukket frem som best fra denne tilbyderen, mens resten blir omtalt som kjedelig på grunn av lite luftig deig og en bismak av banan som ikke passer til toppingene.

Vurdering: 5/10

Tilbyderens hjemmeside.

Daisy Donuts

daisy donuts oslo, testvinner donut test, donut test vinner
Så god en donut kan bli. Foto: Nettavisen Mat.

Testens vinner kommer i form av Daisy Donuts, en liten bedrift vi fant ved å søke etter donuts i Oslo på TikTok. Det var så vidt testpanelet orket å smake på disse å ha spist seg gjennom 13 donuter fra andre tilbydere. Likevel smakte de på alle, og synes disse var best. Donutene vinner testen med en fantastisk luftig deig, perfekt popcorn og herlig topping.

Donutene er gjennomførte smaksmessig og har et hjemmelaget preg. Testpanelet forventet denne standarden fra de større kjedene, men i forhold til disse føles det ut som kjedene sine er masseproduserte. Testens beste, men også mest fettete donuts. Vår favoritt fra hele testen kommer her i form av «Salty caramel». Utrolig gjennomført og digg.

Vurdering: 10/10

Tilbyderens hjemmeside.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Tøyen Donut Lab

tøyen donut lab, nettavisen mat
Foto: Nettavisen Mat.

Disse donutene har ikke mye å stille med i forhold til de andre. Deigen er bollete, og har ikke nok fett. Både kniven og tennene går rett igjennom, ingen tyggemotstand. Toppingen er lite kreativ og mangler egenart.

Donutene redder seg inn med god smak i deigen, og smash-donuten funket på grunn av den knasende kontrasten til den ellers myke deigen. Både testpanelet og kolleger utenfor testpanelet var enige om at disse var svake.

Vurdering: 3/10

Tilbyderens hjemmeside.


Test av donuts i Oslo – Fremgangsmåte

Vår vurdering leser du over. Dersom du er ekstra interessert i detaljene om denne testen kan du lese videre.

Blindtest 1:

venus kardar med donut, test av donut
Sukker, sukker og mer sukker. Foto: Nettavisen Mat

Første blindtest var 3 sukker-donuts fra Talormade, My Ugly Baby og The Cupcake & Pie Co. Først og fremst fokuserte vi på deigen i denne.

The Cupcake & Pie Co (stor lys): «Denne er minst fettete av disse tre. Den her likte jeg ikke, føles som den har stått i tre dager. Deigen har en litt distinkt smak av banan. Føles litt foreldet. Den er ikke så luftig selv om det ser sånn ut, og den har en litt rar bismak.»

Talormade (liten mørk): «Ah, denne ga meg julefølelse. Fikk litt sånn kringlevibber. Litt kompakt, men god. Den smelter ikke på tunga som de andre gjorde. Ikke like luftig inni. Men veldig god smak. Tynn, kompakt, svampete. Tennene gikk rett igjennom, kompakt og lite tyggemotstand.»

My Ugly baby (stor mørk): «Dette er den mest fettete av disse tre. Mmm, å den var god! Deilig. Når du tar en bit så går den ned, og så fyller lufta seg inn igjen, akkurat slik den burde gjøre. Seigere, som den skal være. Litt tyggemotstand, men samtidig luftig.»

Blindtest 2:

my ugly babys beste donut
Beige glasert, skogsbær og appelsin. Foto: Nettavisen Mat

The Cupcake & Pie Co (beige): «Den var kvalmende! Du vet når du drar til utlandet, og så ser du noen bakevarer som ser helt sykt gode ut, så kjøper du de og så er det ikke godt i det hele tatt. Tørt og føles som det har stått i dagesvis. Du får nesten aldri like gode bakevarer i utlandet som i Norge, og den her smaker utland. Alt for søt, og smørete deig. Nei.»

Talormade (oransje): «Fysj. For det første er den ikke luftig i det hele tatt. Nei, jeg vet ikke hva jeg skal si. Den sjokoladekremen smakte motbydelig, er det nøtter i den? Appelsintopping? Alene er toppingen god, men sammen med deigen og kremen var denne uspiselig.»

My Ugly Baby (rød/lilla): «Åh, den var frisk. Oi, den her var veldig god. Mmm. Frisk, god, luftig. Bringebær? Fruktig og god.»

Blindtest 3:

blindtest donut, oslo
Sjokocrunch, karamellpopcorn og Daim. Foto: Nettavisen Mat

The Cupcake & Pie Co (sjokocrunch, liggende): «Oi, den her var god. Er det smash? Litt mye banansmak i deigen kanskje. Men god balanse mellom det knasende på toppen og den myke deigen. Den beste fra denne tilbyderen til nå.»

Talormade (Daim): «Åh, den var god, den likte jeg. Men deigen er litt myk og elastisk, ikke luftig, så den var litt skuffende.»

My Ugly Baby (karamellpopcorn): «Denne har jeg høye forventninger til siden karamell-popcorn pleier å være min favoritt. Hmm. Litt skuffet over deigen. Lite luftig, minner om en brøddeig. Og popcornet er steinhardt. Nå skjønner jeg ingenting!»

Blindtest 4:

talormade, oreo
Oreo, rosa sprinkle og sjokolade. Foto: Nettavisen Mat

The Cupcake & Pie Co (sjokolade): «Deigen smaker ferskt, men det er litt mye banansmak i deigen. Litt plain og kjedelig, men god tyggemotstand, ikke for fettete.»

Talormade (rosa sprinkle): «Nei. Neeeei. Denne kunne jeg kjøpt på Coop liksom. Bare hardt nei fra meg. Det virker som den er masseprodusert.»

Testperson 3 synes dog at denne var utrolig god, og den beste fra denne tilbyderen.

My Ugly Baby (Oreo): «Denne var fryktelig god for å være ærlig. Ja, den her var dritdigg. Elsker den kremen inni. Den her var ikke så donutfølelse, en digg deigklump med Oreo. Savner det luftige litt for at det skal få den donutfølelsen.»

Konklusjon av blindtest

Testdommer 1: Mine favoritter var de med sukker, de var mest luftige og man fikk et tydeligere inntrykk av deigen. Den med skogsbær og den med oreo var også favoritter.

Testdommer 2: Den med smash var god. Likte også den med skogsbær – frisk. Den med Oreo var også god.

Testdommer 3: Min favoritt var den med skogsbær. Den rosa Talormade var også utrolig god. My Ugly Baby har definitivt best deig.

13 donuts senere…

… kom det enda flere. Etter blindtesten kom en entusiastisk dame i form av Daisy Donuts med en levering til oss. Med sitt eget preg hadde hun dekorert innpakkingen med en personlig hilsen og en håndtegnet innholdsdeklarasjon.

daisy donut, håndlaget donut
Salty caramel, Birthday cake, Baby mocha og Pumpkin spice. Foto: Nettavisen Mat.

På dette tidspunktet var testpanelet godt bevandret i donut-himmelen, og det var så vidt de orket å innta resten av lasset. Etter de tok første bit var det likevel vanskelig å stoppe dem fra å smake på resten:

– «Oi den karamellen på toppen var drit god. Ja, dette er ordentlig popcorn. Knasende, salt og ikke for hardt. Mmm den var kjempegod. Dritgod. Myk. God. God topping. Luftig.»

– «Wow! Den med karamell er bare helt utrolig. Skikkelig luftig deig og et håndlaget preg over donuten. Definitivt testens beste, men også mest fettete donut.»

hjemmelagde donuts, daisy donuts
Foto: Nettavisen Mat

Testdommer 1: «Elsker at det er popcorn på alle. Popcornet var hundre ganger bedre enn det i stad, ikke hardt. Mykt og deilig. Her var alt 10/10.»

Testdommer 2: «Dritgod. Salty caramel var min favoritt. Mmm. Ganske luftig. Blåser seg fort opp igjen, men ikke like luftig som My Ugly Baby sin. Dette var egentlig det jeg forventet av Talormade, men de skuffet. Ja, jeg synes den her var best.»

Testdommer 3: «Ja, dette var topp. Så god en donut kan bli.»

Til slutt

Dagen etter første test fikk vi levert en pakke med donuts fra Tøyen Donut Lab som holder til i en mini-mathall ved Tøyen torg. Testpanelet håpet at Tøyen Donut Lab skulle imponere og overgå de større kjedene. Vårt umiddelbare inntrykk var at disse så litt enkle og kjedelige ut.

tøyen donut lab
Glasert, karamellpopcorn, Oreo og smash. Foto: Nettavisen Mat

Vi satt oss ned og smakte på disse, og delte også broderlig med våre kolleger. Vi som hadde sammenligningsgrunnlaget fra forrige dag ble ganske skuffet over disse. Dette er jo en mindre sjappe vi trodde kom til å ha et litt mer personlig preg over donutene. Der tok vi feil.

Testdommer 3: «Oi, kniven gikk rett igjennom! Disse hadde en veldig søt deig. Ganske tørre, litt gode, litt kjedelige. Ingen fan av deigen. Toppingen føles lite kreativ og kunne hatt litt mer egenart. Smash-donuten var den eneste som funket her.»

Beste donut i Oslo

Testvinner Daisy Donuts. Lenke på bildet. Foto: Nettavisen Mat.

«Det var veldig kult at Daisy Donuts vant beste donut i Oslo. Det er gøy at en tilbyder vi aldri har hørt om bare kommer og banker ut resten. Vi antar at de er laget med kjærlighet, og vi synes det var veldig hyggelig med et personlig preg på det hele. Og så er det modig at donutene er firkanta og ikke runde. Det er gøy. Morsomt at en mindre kjent aktør gjorde det best», konkluderer dommerpanelet.