Langtidsstekt lammelår med saltbakt sellerirot
Lammelår hører både til høsten og til påske, og kan så klart spises resten av året. Jeg liker å langtidssteke det slik at det blir skikkelig mørt. Her servert sammen med saltbakt sellerirot, beter og en god lammesaus.
Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 240 grader.
Stikk små hull i lammelåret og stikk hvitløksfedd inn i hullene. Gni lammelåret inn med olivenolje og dryss over lammekrydderet. Gjør gjerne dette 5-6 timer før steking. Ha lammelåret over i en langpanne og stek i ovnen i 15 minutter til det får en gyllen farge.
Åpne ovnsdøren og skru varmen ned til 90 grader. Stek lammelåret i 5-6 timer på 90 grader til du får en kjernetemperatur på 70 grader, da er lammelåret medium stekt.
Vask selleriroten godt og kutt vekk litt av toppen og bunnen. Gni den inn med olivenolje og grovsalt. Ha resten av grovsaltet over i en ildfast form og sett selleriroten oppå. Stek i ovnen på 180 grader i cirka 2 timer til selleriroten er mør. Skjær vekk skallet og del den i passende biter.
Vask betene godt og kutt vekk litt av toppen og bunnen. Gni dem inn med olivenolje og strø over litt salt. Ha dem over i en ildfast form og stek i ovnen på 180 grader i cirka 45 minutter. Fjern eventuelt skallet om du ønsker og kutt i passende biter.
Oppskrift av: Simen Vatne, Nettavisens Matekspert
Ingredienser
Dette trenger du
Sellerirot
Beter
Ønsker du et enda mørere lammelår? Stek det over natten på 70 grader eller i 12-14 timer.
Se også denne oppskriften på lammeskank:
ANNONSE
Vår matekspert Simen Vatne har jobbet fulltid som matformidler etter at han deltok i Masterchef i 2020. Oppskriftene våre er laget av Simen med fokus på det enkle og hverdagslige for den kvalitetsbevisste matelskeren.