Test av Ooni Karu 16 pizzaovn: – Stekeovn blir aldri det samme igjen

Vi testet den brennhete (!) nye modellen til Ooni, Karu 16. Det har aldri vært så lett å lage pizza av restaurantkvalitet hjemme.

Pizzaovn test, pizzaovn, ooni, Karu 16
Foto: Stian Broch/Nettavisen Mat

Alle elsker pizza, og pizzaovner har vært i vinden en stund nå. De praktiske varmeskapene ser ut til å være nordmenns favoritt til hjemmelaget pizza – for vi kjenner vel «alle» noen som har skaffet seg pizzaovn og blitt besatt? Nettavisen Mat ville finne ut hva denne manien kommer av: Slik gikk det da vi testet den nyeste pizzaovn-modellen til Ooni, Karu 16.

Ooni Karu 16 🌡️

Karu 16,
Karu 16 med gassbrenner. Vedkurven ved siden passer bakerst i ovnen som har en egen luke på baksiden til opptenning. Foto: Nettavisen Mat

I forhold til mange andre pizzaovner har denne en dør på forsiden som kan stenges når pizzaen stekes. Denne bevarer varmen i ovnen og sørger for jevn fordeling av temperatur, i tillegg til at man hele tiden kan følge med på pizzaen mens den stekes.

Denne litt store (veier nesten 30 kilo) ovnen kommer med en vedkurv som sitter helt bakerst i den dype åpningen. Ovnen kan også brukes med gass, men gassbrenner må kjøpes i tillegg, og vil koste deg rundt 1 590 kroner. Vi testet ovnen med gass, og denne var enkel å installere. Sammen med temperaturmåleren på forsiden ga den oss god kontroll over varmen i ovnen.

Annonselenke: Her bestiller du nyheten Ooni Karu 16.

Slik testet vi pizzaovnen 🍕

Ooni Karu 16 er egnet til utendørsbruk og når 500 grader på cirka 15 minutter. Vi satte ovnen opp på et metallbord utendørs og lot flammen fra gassen varme opp ovnen en stund. Her blir det varmt ja! 🔥 Ovnen var mer enn klar da vi satte inn den første pizzaen etter cirka 40 minutter, og vi ble overrasket over hvor fort det gikk da vi stekte den første pizzaen. Vi måtte ta den ut etter ett knapt minutt.

karu 16, ooni
Foto: Stian Broch/Nettavisen Mat

Vår matekspert Simen Vatne hadde bakt hjemmelaget pizzadeig for anledningen, og var klar til å teste ut ovnen på sine spennende pizzaoppskrifter.

– Jeg likte den veldig godt. Det er en smart dings for de som har plass. Samtidig som at det er en opplevelse å bruke den. Det er en helt annerledes måte å lage pizza på hjemme, og resultatet blir veldig bra. Så det er absolutt noe å anbefale om du er interessert i pizza og har plass til det, sier Simen.

Annonselenke: Her får du tak i pizzaovnen.

Resultatene ✨

Totalt stekte vi 5 pizzaer, og vi ble meget fornøyd med resultatet. Bunnen ble sprø og lekker, og osten smeltet perfekt på toppen. Pizzaene var i restaurantstørrelse, 25-30 cm over, og gjennomstekning var en enkel jobb for Karu 16. Steketiden kom på mellom 1-2 minutter.

pizza, parmaskinke, hjemmelaget pizza, pizzaovn, karu 16, ooni
Foto: Stian Broch/Nettavisen Mat

Vi lekte oss med ulike typer topping, men nøkkelen til skikkelig god hjemmelaget pizza er å lage sausen fra bunnen, og bruke gode råvarer. Her er det bare å eksperimentere med det du liker, og prøving og feiling er også en del av prosessen for å finne den perfekte oppskriften.

ooni, pizzaovn, pizzasteking, hjemmelaget pizza, karu 16
Foto: Stian Broch/Nettavisen Mat

For bildenes skyld la vi på toppingen etter steking, men Simen trekker frem et godt tips dersom du skal ha gjester og skal steke mange hjemmelagde pizzaer.

Dersom man skal steke mange pizzaer på en gang kan det være lurt å halvsteke bunnene før gjestene ankommer. Da kan gjestene enkelt legge på topping uten at de trenger å kjevle ut bunnen, og pizzaen glir enklere over på stekespaden når den skal stekes. Et triks som gjør matlagingen enklere for alle!

– Jeg tror at det er et nyttig verktøy, og noe man oppriktig vil bruke mye når man investerer i en. Jeg vil tro at man kan bruke den til andre ting enn pizza, også. Baking for eksempel. Denne modellen fra Ooni er praktisk siden man kan bruke både gass, ved og kull.

Annonselenke: Her finner du pizzaovnen på tilbud.

Hvem passer Ooni Karu 16 for? 👨‍👩‍👧‍👦

Pizzaovn passer til den som er kvalitetsbevisst og opptatt av å lage god mat. De som virkelig elsker pizza og er ute etter å lage hjemmelaget pizza i restaurantkvalitet. For mange er det ekstra attraktivt med pizzaovn nemlig fordi den fungerer like bra om vinteren som om sommeren. Særlig er den korte steketiden ekstra praktisk om vinteren. Da kan man lage pizzaen inne, kaste pizzaen inn i ovnen ute i kulda, og få den ferdig på minutter.

pizzaovn
Foto: Stian Broch/Nettavisen Mat

Pizzaovn passer godt til bruk på hytta, for eksempel, og kan være et alternativ til grill, som ofte kan stå ubrukt hele vinteren. Den er også relativt enkel å frakte. Selv om denne modellen er stor og tung får den plass i en vanlig bil og kan kjøres mellom hus og hytte uten for mye bry.

Konklusjon 📝

Simen forteller at han tror ovnen vil passe bra for pizzainteresserte og de som liker å bruke litt tid på å eksperimentere hjemme.

– Det som var kjekt med Karu 16-modellen var at det var god plass i den. Og glassdøra gjør at man heller ikke trenger å snu så mye på pizzaen mens den er i ovnen, siden den stekes veldig jevnt.

Med lukket dør sprer varmen seg jevnt i ovnen, og du slipper å rotere pizzaen like ofte. Foto: Stian Broch/Nettavisen Mat

Det går fort å starte den, og den kommer veldig raskt opp i temperatur, kontra å vente på at en stekeovn skal bli temperert. Den har litt sterk varme, så man må følge med. Det skulle ikke så mye til for å svi pizzaen.

Simen var imponert over at pizzaen ble såpass jevnt stekt, og han synes den virker litt enklere å bruke enn andre modeller.

– Alt i alt synes jeg det var en morsom opplevelse og jeg skulle gjerne hatt en sånn hjemme. Dette tror jeg er de fleste sin foretrukne måte å steke pizza på hvis man har mulighet. Det gjør pizzabakinga til en lek. Etter testing blir det ikke det samme å bruke stekeovn igjen, avslutter Simen.

Annonselenke: Bestill Karu 16 her.