Kjøttforbruk: 5 tips til å spise mindre kjøtt

Her er 5 enkle tips som kan redusere kjøttforbruket ditt betraktelig uten at det går på bekostning av smaken.

Kjøttforbruk, hvordan spise mindre kjøtt, spise mindre kjøtt
Foto: Llio Angharad / Unsplash

I 2021 spiste nordmenn i snitt 54,9 kilo kjøtt hver, i følge Norsk institutt for bioøkonomi. Dette er en økning på hele 6 % fra året før.

Her er våre aller enkleste tips til hvordan du kan redusere ditt eget kjøttforbruk.

Skrevet av Simen Vatne.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Hvordan redusere kjøttforbruket

Jeg har pratet med Marie Thrane som har master i folkehelsevitenskap. Hun er opptatt av å inspirere flere til å spise mat som er sunn og bærekraftig, men som fortsatt er rimelig og enkel.

Hun har gitt meg disse 5 enkle tipsene til å spise mindre kjøtt:

1. Bytt ut deler av eller alt kjøttet i en rett med belgfrukter.

Bønner: Bruk bønner i tacoen, på nachos eller i enchiladas. Her kan du enkelt bytte ut deler av eller hele kjøttdeigen med bønner.

Linser: Bruk linser i pastasaus, lasagnen eller indiske gryter.

Kikerter: Bruk kikerter i supper, wraps eller pita.

2. La smakene stå i fokus, ikke kjøttet! Ikke glem å bruke masse gode krydder, gode råvarer og smak deg frem.

3. Bruk sopp for å få konsistens og umami: I tradisjonelle retter som en stroganoff eller bourguignon kan du bruke sopp som portebello, aromasopp eller kantareller, gjerne sammen med hvite bønner eller andre proteiner.

4. Spis kjøtt litt sjeldnere, og unn deg heller ekstra gode råvarer de gangene du spiser kjøtt. Rene stykker fra lokale aktører, gjerne økologisk eller dyrevernmerket. Fremfor prosesserte produkter, som pølser, pålegg og ferdigprodukter.

5. Følg brukere som kan inspirere til vegetar-matlaging på sosiale medier, for eksempel Hannelenesvegetar, Eatmoreplants og Vegetarbloggen.

kjøttforbruk, Marie Thrane
Marie Thrane. Foto: Høyskolen Kristiania

Også bra for lommeboka

Å redusere kjøttforbruket er ikke bare bra for miljøet men også for lommeboka. Bytter du ut halvparten av kjøttdeigen med linser kan du for eksempel gjøre fredagstacoen rundt 25% rimeligere.


fårikål oppskrift, simen vatne, mors fårikål

Vår matekspert Simen Vatne har jobbet fulltid som matformidler etter at han deltok i Masterchef i 2020. Oppskriftene våre er laget av Simen med fokus på det enkle og hverdagslige for den kvalitetsbevisste matelskeren.

Følg Nettavisen Mat på Instagram her.