Hvordan koke pølser

Noen ganger må man bare få det inn med te-skje. Her er ekspertens svar på hvordan du koker pølser.

wienerpølse, koke pølse, pølser
Disse skal helst kokes. Her leser du hvordan. Foto: Getty

Det er ingen hemmelighet at nordmenn er glad i pølser. Faktisk, så melder NorgesGruppen at vi er blant verdenstoppen når det gjelder pølsespising. Tall fra 2016 viser at årlig, så spiser nordmenn hele 115 pølser i snitt. Da er det ikke så rart at «hvordan koke pølser?» er et ofte stilt spørsmål, selv om det kanskje virker noe grunnleggende.

Skrevet av: Oskar Bjørkum.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Hvordan koke pølser

Hvis det er noen som kan koke pølser, er det vel en pølsemaker? Daniel Slakter fra Annis Pølsemaker har hjulpet oss med sine beste råd til pølsekoking.

Før du begynner å koke pølser

Når du skal koke pølser er det noen ting man må tenke på. Pølsene skal ikke kokes for hardt, og de sprekker lett hvis det blir for høy varme. Derfor bør vannet kokes opp først, slik at det ikke øker i temperatur underveis.

– Et godt tips er å gjerne ha en halv løk, laurbærblad og pepperkorn oppi vannet. Da får man en god buljong som setter smak i pølsene.

Han poengterer at mange pølser har godt av å bli stekt i stedet for kokt. Wienerpølse bør kokes fordi den er tynn og sprekker lett ved steking, sier Daniel.

– Tenk over om pølsen er egnet til koking. Alle urøkte pølser vil være best å steke. Bratwurst og hvite pølser er for eksempel ikke gode å koke, de blir veldig slappe.

Hvordan koke pølser

Pølsene er best akkurat når de flyter til toppen. Vær forberedt på å spise de med en gang.

Koke pølser, kokt pølse, en pølse som koker med laurbærblad, pepper og løk
Slik kan kjelen med kokte pølser se ut. Foto: Getty

artikkelen fortsetter etter annonsen

Etter koking

Pølsene kan ligge en kort stund i vannet etter koking for å holde på varmen, men de blir fort slappe igjen. For å holde på varmen er det bedre å legge de på en damprist over en kjele med varmt vann. Da holder de også på konsistensen.

Nå kan du koke pølser

Så enkelt er det! Husk disse tipsene neste gang du skal koke pølser, så kan det ikke gå galt. Daniel fra Annis Pølsemaker poengterer at det er mye morsommere å lage egne pølser.

– Når du lager pølsa selv kan du bruke kjøtt av høy kvalitet, for eksempel svinenakke. Den blir mye bedre enn butikkpølser, og du kan bruke krydderet du selv ønsker. Mitt beste tips er å ikke gjøre blandingen for mager, da blir pølsa tørr. Det skal helst være mellom 20-23% fett i blandingen.

Tips til å koke pølser

Vår matekspert Simen Vatne har gitt oss sine beste tips til pølsekoking:

Tilbehør til pølse

Lurer du på hva du skal lage som pølsetilbehør? Se for eksempel denne oppskriften:

Sommermat, grill, pølsefest, pølsetilbehør

Lunch

Middag

Grill

Kremet sopp

20 minutter
Enkelt

Takk til Daniel Slakter fra Annis Pølsemaker i Oslobukta for tips!

Les også:

steke bacon, stekt bacon, baconsteking, lage bacon, bacon oppskrift

Guide

Hvordan steke bacon