Glass har mer å si enn du tror. – Mange bommer grovt, påpeker vineksperten.
– Champagne er et produkt det legges mye penger i, og da er det rett og slett tøysete å velge et glass som gjør at produktet ikke får den maksimale oppmerksomheten den fortjener, sier vinkjenner Kjell-Gabriel Hendrichs.
Han er Nettavisens vinekspert, og råder folk om de beste vintipsene på sosiale medier og gjennom kurs.
For deg som vil rett på svaret. Her er fire champagneglass som er riktig:
-
Hadeland Glassverk Odyssé Serien er optimal for både hverdags- og selskapsbruk. (Annonselenke)
-
Holmegaard cabarnet Designet for å verne om den boblende opplevelsen. (Annonselenke)
-
Riedel Performance Glassets klokke er spiss nederst som gjør at bobler strømmer oppover i glasset. (Annonselenke)
-
Hadeland Glassverk Finn Glasset munnblåses og slipes for hånd. (Annonselenke)
artikkelen fortsetter etter annonsen
De vanligste champagneglass-tabbene
Nå som vi går inn i sommerens mange høytider og festsesong er det ofte bobler på bordet. Og riktig glass er da viktig. Hendrichs er tydelig på at det spesielt er én tabbe vi nordmenn gjør:
– Mange bommer grovt ved å ta disse «fløyteglassene». Det er de som er smale og tynne, og kan sammenlignes med reagensrør. Dette gjør at champagnen nesten blir ubrukelig, fordi den lille åpningen lar deg ikke dufte eller åpne vinen.
Han påpeker at en annen feil folk gjør er å bruke Marie Antoinette-glasset, som er det brede 1920-talls glasset.
– Dette var i og for seg mer riktig før i tiden da champagnen var søtere, men nå er champagnen mer tørr. Du skal kunne snurre i glasset for å åpne den, og da ender du jo med å helle alt over deg selv isteden.
Hvor mye champagne i glasset?
Så, hva er fasiten for riktig champagneglass?
– Et riktig glass skal ha tulipanform. Altså tynn i bunnen, ut og inn igjen. Når det gjelder disse glassene er produsentene ulike, men dette er den generelle regelen.
-
Her kan du se og finne champagneglass som selges i 2-og 4-pakke (Annonselenke)
-
Her finner du glass som passer til vellagrede musserende viner (Annonselenke)
Vinkjenneren sier at du må ha litt bredde i glasset, men du må ikke helle over det ytterste punktet, altså der det er bredest.
– Husk at 60 % av opplevelsen ligger i nesa, så du har lyst til å kjenne aromaen. Det er nesen du bruker på vei inn, og på vei ned i halsen – så det er viktig den blir involvert i prosessen. Du skal og snurre litt for å åpne champagnen, la boblene bruse ned, lukt, også smaker du. Har du ikke riktig glass, som du kan snurre på, da får du ikke den riktige opplevelsen.
artikkelen fortsetter etter annonsen
Til slutt gir Hendrichs et viktig tips: Husk at det lages vin på den tradisjonelle champagnemetoden som kan være både like god og prisgunstig som ekte champagne.
Skål 🥂
Denne saken er skrevet som innhold av Nettavisen. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid. På generelt grunnlag vil det i slike artikler være lenker, herunder dyplenker og s.k. «embedding» som ikke er kommersielle, men som er satt inn for å illustrere eller gjøre artikkelen mer relevant og nyttig for leserne.