Noen ganger må man bare få det inn med te-skje. Her er ekspertens svar på hvordan du koker pølser.

Det er ingen hemmelighet at nordmenn er glad i pølser. Faktisk, så melder NorgesGruppen at vi er blant verdenstoppen når det gjelder pølsespising. Tall fra 2016 viser at årlig, så spiser nordmenn hele 115 pølser i snitt. Da er det ikke så rart at «hvordan koke pølser?» er et ofte stilt spørsmål, selv om det kanskje virker noe grunnleggende.
Skrevet av: Oskar Bjørkum.
artikkelen fortsetter etter annonsen
Hvordan koke pølser
Hvis det er noen som kan koke pølser, er det vel en pølsemaker? Daniel Slakter fra Annis Pølsemaker har hjulpet oss med sine beste råd til pølsekoking.
Før du begynner å koke pølser
Når du skal koke pølser er det noen ting man må tenke på. Pølsene skal ikke kokes for hardt, og de sprekker lett hvis det blir for høy varme. Derfor bør vannet kokes opp først, slik at det ikke øker i temperatur underveis.
– Et godt tips er å gjerne ha en halv løk, laurbærblad og pepperkorn oppi vannet. Da får man en god buljong som setter smak i pølsene.
Han poengterer at mange pølser har godt av å bli stekt i stedet for kokt. Wienerpølse bør kokes fordi den er tynn og sprekker lett ved steking, sier Daniel.
– Tenk over om pølsen er egnet til koking. Alle urøkte pølser vil være best å steke. Bratwurst og hvite pølser er for eksempel ikke gode å koke, de blir veldig slappe.
Hvordan koke pølser
Slik gjør du:
Sett en stor kjele med mye vann på komfyren. Ikke vær beskjeden med vannmengden. Tenk på at vannet skal dekke pølsene helt, og de skal ha godt med vann å flyte rundt i.
Ha i en halv løk, pepperkorn og laurbærblad og kok opp vannet på middels varme.
Ta vannet av plata rett før det begynner å koke. Ha pølsene oppi vannet.
La pølsene trekke i vannet mellom 5-10 minutter avhengig av mengden med pølser i kjelen. Pølsene er ferdige når de flyter til toppen av vannet.
Pølsene er best akkurat når de flyter til toppen. Vær forberedt på å spise de med en gang.

artikkelen fortsetter etter annonsen
Etter koking
Pølsene kan ligge en kort stund i vannet etter koking for å holde på varmen, men de blir fort slappe igjen. For å holde på varmen er det bedre å legge de på en damprist over en kjele med varmt vann. Da holder de også på konsistensen.
Nå kan du koke pølser
Så enkelt er det! Husk disse tipsene neste gang du skal koke pølser, så kan det ikke gå galt. Daniel fra Annis Pølsemaker poengterer at det er mye morsommere å lage egne pølser.
– Når du lager pølsa selv kan du bruke kjøtt av høy kvalitet, for eksempel svinenakke. Den blir mye bedre enn butikkpølser, og du kan bruke krydderet du selv ønsker. Mitt beste tips er å ikke gjøre blandingen for mager, da blir pølsa tørr. Det skal helst være mellom 20-23% fett i blandingen.
Tips til å koke pølser
Vår matekspert Simen Vatne har gitt oss sine beste tips til pølsekoking:
- Buljongen blir bare bedre og bedre jo lenger den står. Hvis du for eksempel skal ha et selskap kan du lage buljongen opptil flere dager i forveien, og la den stå i kjøleskapet så smakene setter seg. Den kan også fryses ned til gjenbruk senere.
- Etter vannet begynner å koke kan du sette kjelen på en ny plate på lav varme (med bryteren på klokka 2-3). Optimalt skal vannet holde en varme på mellom 80 og 90 grader mens pølsene trekker.
- Vær forsiktig med varmen. Hvis pølsene sprekker trenger vannet inn og fettet renner ut. Det er skinnet som holder smaken inne.
Tilbehør til pølse
Lurer du på hva du skal lage som pølsetilbehør? Se for eksempel denne oppskriften:
Takk til Daniel Slakter fra Annis Pølsemaker i Oslobukta for tips!