Anmeldelse: Tak, Sommerro i Oslo

Sommerro, Tak oslo, tak restaurant
KRONEN PÅ VERKET: Tak Oslo finner du helt på toppen av Sommerro i Oslo, søster-restauranten til Tak i Stockholm. Foto: Ole Christian Nymoen (Nettavisen)

Tak Oslo på toppen av Petter Stordalens nyvinning til Oslo-skylinen er bra, men sliter med å dra oss helt opp i skyene.  

Skrevet av Ole Christian Nymoen.

artikkelen fortsetter etter annonsen

«Det er en hårfin balanse mellom eksklusivt, og broen på Danskebåten» utbryter den ene av oss som har tatt turen til Tak Oslo på Sommerro ved Solli plass i Oslo.

Forventningene er høye til restauranten, som flagger en slags kombinasjon av norsk og asiatisk kjøkken. Stordalen selv hentet inn den svenske stjernekokken Frida Ronge til sin storsatsing.

Det er med dette utgangspunktet vi setter oss forventningsfulle ned på Frogners første takterrasse-restaurant.

Atmosfæren hos Tak Oslo

tak oslo, sommerro

Hovedstaden viser seg fra sin beste side under oppholdet på restauranten og utsikten over Oslos horisont og Oslofjorden er et vakkert skue under hele middagen. Stolene er myke, behagelige og deilig hverdagslige. Lydnivået er ikke for høyt eller med forstyrrende elementer som støyende musikk.

Kelnerne er imøtekommende og taler gjerne om både maten og drikken med stor kunnskap og entusiasme. Lokalene er moderne, stilrent og åpent, noe som fremhever sollyset ekstra godt i hele restaurantlokalet.

Første rett

Den asiatiske mattradisjonen møter oss rett ut av startblokken. En «Amuse Bouche», eller «munnglede» om vi skal gi det et norsk navn, starter ballet. Et kjapt google-søk viser at navnet er en betegnelse på en liten forrett, som ofte ikke består av mer enn en eller to biter. 

Det er også tilfelle hos Tak, hvor vi får servert to biter (en til hver) av friterte innvoller (sweetbread på engelsk). Det hele serveres i en gunkan nigiri og toppes med chili mayo.

tak oslo
En leken start på kvelden.

En leken rett helt annerledes enn noe vi har smakt tidligere. Retten er lekkert servert med entusiastiske kelnere som gladelig forteller om retten.

Det er derimot usikkert om forretten smakte nok til å få fart på munnens gledesendorfiner. Her etterlyses det litt mer chilli og salt i retten, den blir litt for platt rett og slett.

Andre rett

Så kommer det som skaper full munnglede hos oss begge. En fargerik bukett som er grønn, rosa, lilla, rød og hvit, med et lett dryss sesamfrø legges ned på vårt runde bord.

Rett to består av en herlig kombinasjon av både nordisk og asiatisk kokkekunst. Skrei sashimi, reddik, rødbeteddik og wasabiolje er det nærmeste man kommer en norskasiatisk fredsavtale på Solli plass. Hele samspillet mellom de to hører hjemme et par hundre meter ned i gaten fra restauranten, hos utenriksdepartementet.

skrei, tak oslo, rødbetedikk

Men her sitter vi altså, på Tak Oslo og blir slått i bakken av alle smakene i retten. Wasabioljen gir perfekt sterkhet og komplementeres godt av reddiken og rødbetedikken i retten. «Som små eksplosjoner i munnen» uttaler den ene av oss.

Skrei sashimien også god, men til tider var den trevlete skreien til tider litt vel vanskelig å tygge. Spesielt en av middagens deltakere slet til tider med kjøttstykke. Dette er forøvrig det eneste som er å utsette på retten som ble en av kveldens store overraskelser.

Tredje rett

I det sola sier takk for seg, dukker servitøren opp med vår tredje rett; en «Langoustine tart». En skummet sjøkrepssuppe ligger over syltet sopp som en slags dyne. Det hele ligger i noe som må omtales som en pai.

Dynen, eller suppen om du vil, er delikat, fløyelsmyk og laget på kraften av sjøkreps. Soppen under er full av smak og treffer midt i blinken. For ikke soppglade mennesker vil retten være vrien å tolerere, for her var det mye soppsmak.

En god kombinasjon hvor tertebunnen setter prikken over i-en for matretten. Det eneste som trekker ned er at den til tider opplevdes som litt tung å komme seg gjennom.

Fjerde rett

Vi har spist oss gjennom tre retter med ulike kombinasjoner av hav og skog. Da den fjerde retten melder sin ankomst begynner vi så smått å bli mette, derfor er en noe lettere fjerde rett et velkomment tilskudd til mangfoldet. 

Stekt kamskjell i kremet blomkål og med chili som det sterke alibiet til retten. 

kamskjell, sommerro, hotell
Kveldens høydepunkt.

Blomkålen er helt fantastisk. Det som nærmest er en puré er en perfekt støttespiller til kamskjellet, som er sentrum av retten. Chilien akkompagnerer de to andre, og sammen danner de en svært solid treenighet.

Kveldens beste rett.

Et lite, velsmakende og velkomponert avbrekk fra den tidligere tunge tredjeretten skaper et herlig vorspiel til det som skal være kveldens fest: hovedretten.

Hovedretten hos Tak Oslo

Så til kveldens hovedattraksjon. Det vi har ventet på gjennom de fire foregående rettene: Hva er det kokken har satt opp som sin hovedrett på «Chef’s choice». 

Hovedretten er en langtidsstekt biff med shiitakesopp, kimchisaus og en bok choy. Sistnevnte er en mild kål som er en favoritt i det asiatiske kjøkkenet.

Biffen ligger på en seng av den nevnte bok choyen, mens shiitakesoppen ligger som topping på den møre biffen. Sammen med kimchisausen er det et herlig samspill av smaker. Biffen er kuttet i tynne biter og smelter nærmest på tungen.

Det eneste som trekker ned er at retten ble i overkant salt med de valgte ingrediensene. Bok choyen har nok fått en litt røff behandling på kjøkkenet og var litt vel seig og daff.

Dessert

En lang middag med mange retter har tæret på. Og når en allerede ganske full mage får en creme brulée på bordet. Begynner det å bli tungt.

Det skal ikke ta noe vekk fra smaken og kvaliteten på creme bruléen, som er god. Med den ikoniske sukkerskorpen og en god karamellsmak til å avslutte det hele. Skorpen er perfekt og smakene komplementerer hverandre godt.

AU REVOIR: En fransk avslutning på kvelden

Når det er sagt, i en seksretters meny, ble creme brulée en noe kraftig avslutning og er litt karakterbrist fra en meny som ellers har bestått av nordisk og asiatisk mat. Til tider blir det litt kvalmende etter alle de andre rettene man har fortært. 

Vurdering av Tak Oslo

Mat: 8/10

Maten er generelt veldig god, og vinen vi får servert passer bra til menyen. Selv om rettene stort sett treffer godt, trekker en litt tørr første rett ned for det som ellers var en bra matopplevelse. 

Miljø: 9/10

Tak Oslo er en hyggelig restaurant å være på med behagelig atmosfære. Stolene er komfortable og utsikten upåklagelig

Pris: 6/10

Det som trekker mest ned for Tak Oslo på Sommerro er prisen. 995 kroner per person med en tilhørende vinmeny på 895 kroner per person er ikke hverdagskost og tilhører nok helt spesielle anledninger. 

Ja, du blir mett av maten og vel så det, men prisen er litt for voksen for hva du får igjen av matopplevelser. 

Karakter: 7/10

Tak Oslo er verdt et besøk, mest for utsikten den tilbyr av hele Oslo. Det er likevel ikke en restaurant øverst på listen av de jeg ville anbefalt om du skal på en romantisk middag. Prisen er stiv, så anledningen må nok spares til en helt spesiell en.

Les også anmeldelsen vår av Jewel of India:

jewel of india, frogner, oslo

Indisk

Oslo

Anmeldelse: Jewel of India på Frogner, Oslo

Jewel of India har blant mange ord på seg for å være nettopp en av juvelene blant Oslos indiske restauranter.


Følg Nettavisen Mat på Instagram for mer inspirerende matinnhold!