Anmeldelse: St. Lars, Oslo

St. Lars er et koselig lokale med mye liv, og med særdeles god stemning.

Liker du kjøtt, har vært i Oslo og ikke har spist på restauranten St. Lars har du noe du må gjøre.

Advarsel: Hvis du er vegetarianer kan du like godt bruke tiden din på noe annet enn å lese denne anmeldelsen. St. Lars er ikke noe for deg.

Av Pål Nisja-Wilhelmsen.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Vi tok en kald dag i desember turen til restauranten som ligger et godt steinkast unna Bislet stadion i Oslo. En restaurant oppkalt etter en kristen helgen.

St. Lars er en såkalt helgen, en person som i kristendommen regnes som spesielt hellig på grunn av sine gode gjerninger og sin tro på Gud. Lars ble født i 300-årene i det som i dag er Hellas.

Han ble særlig kjent for sin store omsorg for de fattige og de syke, og han ble derfor også kalt den «fattiges og sykes venn».

En av de mest kjente og utbredte legendene om St. Lars sier at han ble drept av romerske soldater ved å bli grillet på et gitter.

Det er herfra restauranten St. Lars har sitt navn. Ikke fra at han var venn med de fattige, men grillingen.

For maten du får i Thereses gate 45 er grillet. I hvert fall nesten alt. Grillet så godt at du vil nesten bli flau over å prøve selv i etterkant. Det kommer vi tilbake til.

st. lars meny, meny st lars, oslo restaurant meny
Du kan velge mellom et par ferdige oppsett av retter, men vi gikk for vårt eget valg.

Det er helt greit utvalg hos St. Lars, og blant forrettene kan du få kamskjell, hummer, elg tartar eller spekemat, kaviar, østers og grilla margbein. Eller den retten du skal velge: Blåskjell m/chipotle og chorizo.

Oslos beste blåskjell hos St. Lars

blåskjell, st lars blåskjell
Dette er de aller beste blåskjellene vi har spist. Og har du ikke spist dem så bør du gjøre det.

Dette er blåskjell på speed. Dette er blåskjell som ville fått sin rettmessige plass i rock and roll hall of fame. Dette er blåskjell som er så gode at de kunne gitt Keith Richards bakoversveis.

En helt vidunderlig fantastisk smaksopplevelse av ypperste klasse. Vi har med hånden på hjertet ikke spist bedre blåskjell noe sted. Selvfølgelig ikke noe om du får angst og Justin Bieber-nykker av noe som er litt sterkt (litt, ikke mye), men for alle andre er dette en rett du er nødt til å oppleve. Så godt var det.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Kjøtt for alle pengene (og fisk, da!)

Hovedrettmessig kan du forhåndsbestille pattegris, eller deres kalveschinzel med ansjos. Du kan også gå for det andre har kåret til Oslos beste burger, en grilla torsk, 36 timers grilla lam eller en standard (vel, hvis standard kan brukes i denne sammenhengen) entrecote.

Vår anbefaling er å ta med en venn, og kjøpe biffen du må være to for: grillet côte de bœuf for to, med bearnaise, fries og grønn salat. En biff vi kan si vi har spist flere ganger, og hver gang opplevd det samme: Biffen grilles slik kokken mener det er riktig.

st lars, st lars biff, st. lars, oslo, grillet kjøtt, grillet biff, beste biff i oslo
Kjøttperfeksjon.

Og, la oss si det enkelt: Kokken tar ikke feil. For dette er ikke en sliten biff du har prøvd å trylle med på stekepannen hjemme. Dette er magi som ville fått Dumbledore til å gremmes. Det er matkunst av enkleste sort fordi det er kjøtt, salt, grønn salat og saus med fries gjort bare slik vi skulle ønske vi kunne selv: Til perfeksjon.

Den beste biffen i Oslo. Om ikke uansett hvor du måtte være. Med enkelt tilbehør som bare er perfekt. Her tulles det ikke med noe avanserte lissepasninger. Ballen legges på straffefeltet, og moses i mål.

Denne grønne salaten med en enkel dressing fungerer som et særdeles godt tilbehør til det nydelige kjøttet, den utrolige sausen og de vidunderlige pommes fritesene.

Servicen på restauranten er av en sort ulik de tradisjonelle fine restaurantene. Det betyr absolutt ikke at den er dårlig, snarere tvert imot. Den er avslappet, kul og rund i kantene. Rocka, om du vil.

ost
Vi gikk på en liten ostesmell til slutt. Vi angret ikke på det heller.

Det skal likevel advares mot at da vi var her var det fire kvinner og omtrent femti menn i lokalet. Litt vel mye guttastemning, men det har muligens noe med maten å gjøre Vi som testet var likevel både kvinner og menn, som det sies. Og enigheten var stor: Dette er kjønnsnøytralt uansett helt perfeksjon i Oslo.

vin på st lars

Vurdering av St. Lars

Mat: 10/10

Det er vanskelig å ikke bare understreke om og om igjen hvor god denne maten er. Tro oss, dette må du oppleve.

Miljø: 9/10

Særdeles sjarmerende lokaler, med små og fine bord. Trangt og koselig, og med fin dekorasjon. Mørkt, rocka og kult.

Pris: 7/10

Det er lett å få dratt på litt her med vin, alkohol og dertil tilhørende herligheter. Det er heller ikke den billigste restauranten i Oslo, men du får det du betaler for.

Karakter9/10

En helt ellevill matopplevelse toppet med tøft miljø og herlig service. Spiser du ikke her så må du være vegeterianer, og det er selvfølgelig helt greit. Alle andre bør booke bord nå. Vi trekker en karakter for at man var litt tom for vin, prisen og at det kanskje var litt vel guttastemning. Men det er nesten bare for å finne noe. Her får du topp mat med super service.

Pluss:

Oslos beste biff

Den beste blåskjell-skåla vi har smakt

Kul service

Sjarmerende lokale

Minus:

Det koster litt å være grillmester

Les også:

Restaurant

Oslo

Anmeldelse: Egon, Karl Johan

Vi testet maten hos Egon Karl Johan, og dette er kanskje siste gangen vi spiser på Egon i Oslo. Lurer du på hvorfor? Les anmeldelsen her.


Glad i mat? Følg oss på Instagram for inspirasjon!