Anmeldelse: Smag og Behag, Grimstad

restaurant grimstad, Smag og behag, grimstad restaurant
RESTAURANT I GRIMSTAD: Du kan spise andre steder i denne lille byen, men det er det liten eller ingen grunn til å gjøre.

Nettavisen har testet restauranten for de som vil spise i Grimstad.

Er det mulig at du kan oppleve toppkvalitet i matveien på restaurant i en idyllisk sørlandsby, midt på vinteren?

Av Pål Nisja-Wilhelmsen.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Midt i den korte gågaten i Grimstad finner du et stort lokale med åpne vinduer med både innsikt og utsikt. I motsetning til de fleste andre småbyer dreier det seg ikke om en Europris eller Cubus, men en restaurant som lokker med «høy matkvalitet» og «gode smaker.»

smag og behag, restaurant
Smag og Behag har et hyggelig, og åpent lokale. Bordene står greit dandert foran en stor bar.

Nettavisen kan avsløre med en gang at nok en gang har sørlendingene rolig sneket inn det som så absolutt ikke er en overdrivelse. For selv om Storgaten hvor restauranten ligger så absolutt ikke er stor, så er opplevelsen av et besøk på denne restauranten det.

Menyen hos Smag og Behag

meny smag og behag, restaurant grimstad
Menyen med påkoblet kunstig intelligens fra mobiltelefonen. Dette er ikke sensur av dessertkartet, altså.

Smag og Behag i Grimstad har en kveldsmeny med det som kalles småretter, hvor du hver kveld kan få en slik sammensatt av kokken for 695 kroner (november 2022).

Rettene har enkle navn (Potet, Torsk, Andebryst, Rådyr), men skjuler noe mer. En liten finlesing av menyen, eller en relativt grei gjennomgang fra kelneren avslører at det som presenteres med navnet «Potet» ikke helt er det samme som du slenger med deg fra Rema. I hvert fall ikke uten en del bearbeidelse.

grimstad
Du kan lære Grimstadialekt på toalettet.

Vi gikk for en femretter med de følgende retter, som anbefalt av kokken:

Tartar på kalveplomme

Potet

Torsk

Andebryst

Eple

Vi valgte likevel å be om at retten eple ble byttet ut med noen andre valgfrie desserter, men det kommer vi tilbake til.

Inngangen til restauranten går forbi kjøkkenet, som er åpent og i fin nok avstand til der man spiser.

Førsteretten kom veldig fort. Det var likevel litt for lang tid mellom at vi satte oss ned og før vi ble tilbudt noe å drikke. Sannsynligvis skyldtes dette antallet mennesker på restauranten opp mot antall servitører, men her det først og fremst serveringsstedet som må dimensjonere antallet.

Siden vi heller ikke hadde noe vann da vi startet så ble det litt feil start på det hele, men fortsettelsen var derimot særdeles god.

Tartar med kalveplomme

tartar, restaurant grimstad
Potetchipsen lå relativt fint dandert på toppen av blandingen med løyrom, sopp og anent.

Dette var en rett med løyrom, syltet rødløk, purremajones, steinsopp og potetchips. Retten hadde et helt greit utseende hvor potetchipsen tok mye av oppmerksomheten.

Der den visuelt ikke var slående så var smaken noe helt annet. Denne blandingen var rett og slett innertier. Kombinasjonen satt i munnen med en herlig balanse. Det kan ikke sies på noen annen måte enn at dette var virkelig god start.

Denne blandingen hadde en behagelig sødme som ikke var for intens, og en fyldighet som fikk en til å føle seg mett og tilfreds. Det var også en herlig krydret undertone som ga en ekstra dimensjon til smaken.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Potet

Om det finnes en greie hvor du ikke skal skue maten på navnet så bør dette være på Wikipedia som et eksempel på det. Her får vi mer løyrom på røkt kolje og sukkererter.

Og, ja, potet. Resultatet ble vidunderlig godt. Såpass godt at den ene deltageren på middagen som valgte bort denne retten angret seg bittert siden det ble en liten smak.

Selv totninger har ikke smakt noe med potet i seg som har vært så godt. Og, ja, vi inkluderer sprit.

For selv om navnet kanskje ikke akkurat får en til å salivere, så kan det være at retten faktisk overgår alle forventninger. Så det lønner seg virkelig å holde åpent sinn og være villig til å prøve noe nytt.

Torsk

Enkelt var skeptiske til denne da den kom, men ikke etter at man forsøkte å spise den. Dette var fisk som rett og slett smaker nydelig med stor N.

Dette var en rett med purresaus, den nydelige Kvit Undredal og rosettkål. Der skepsisen hos en i følget var der før man fikk maten, ble den raskt borte med en gang maten var servert. Torsken var vidunderlig, sausen nærmest perfekt og retten ble fortært raskere enn man kunne tenke seg om.

Om torsken var en fin, feit og norsk en kan vi ikke si noe om selv om vi sannsynligvis ble fortalt dette av kelneren. Det vi derimot kunne være enige om, etter å ha fortært den, var at det finnes ei en eneste fisk som er bedre enn torsken faktisk.

I dette tilfellet var torsken, sausen og rosettkålen perfekt balansert og dette var en rett som virkelig imponerte oss som spiste den. Det er alltid gøy når man får servert en rett som man virkelig nyter, og som blir fortært på rekordtid.

Andebryst

Den siste hovedretten, om man vil, var andebrystet. Dette kom med en appelsinsaus. Før vi fikk de tre foregående rettene var det denne vi hadde aller høyest forventninger til, men etter inntaket så ble vi ikke skuffet. Det var et alt for godt andebryst til å bli skuffet av det, men det druknet litt i det som var en helt ellevill foregående rett.

Andebrystet var godt, bare ikke så ekstremt godt som de foregående fiskerettene. Det sier muligens litt, for andebrystet er en signaturrett fra Smag og Behag, og er vidunderlig godt.

Eple

Det er ikke vanskelig å se at dette ikke er eple, for vi valgte jo noe annet. Samtidig: Det mangler noe annet her også.

Ja, dette skulle jo være en kompott av eple, men vi valgte istedenfor å få ost. Her falt det litt sammen for kelner, kokk og sted. Dessertene kom stykkevis og delt til bordet, og ostene kom uten noe tilbehør. Ostene vi fikk var gode, men da vi til slutt fikk litt tilbehør var det for sent og de var spist opp.

Litt feilskjær til slutt.

Et vidunderlig vinkart, herlige drinker og utsikt mot gågada.

Der Smag og Behag virkelig imponerer, og får en til å glemme at man faktisk er i en liten sørlandsby med utfordringer rundt apostrofer i sentrumskilt, så er det på vin og drikke. Drinkene er av toppklasse, og vinkartet vitner om noen som virkelig kan jobben sin.

smag og behag, restaurant grimstad
Helt siden 2011 har Smag og Behag levert god mat i Grimstad.

Mat: 9/10

Maten var særdeles god, og rettene så velbalanserte at det er vanskelig å trekke bittelitt. Det må vi likevel gjøre siden man bommet såpass på desserten.

Miljø: 7/10

Lokalet til Smag og Behag er åpent, stort og enkelt. Det fungerer, men mangler litt egenart og sjarm. Husk å få bord nede for å få stemningen fra gågaten.

Pris: 9/10

En veldig god pris mot hva du får. 695 kroner for 5-retteren er virkelig god verdi for pengene for den som vil ha en gourmetopplevelse.

Karakter8/10

Det er ikke langt opp til toppkarakter, men dessertbom og litt hakk i serviceplata gjør at vi trekker noe. Maten, og det du faktisk betaler for maten, trekker godt opp. Vi kan uansett garantere at bedre spisested finner du ikke i Grimstad.

Pluss:

Gode retter i passelig størrelse

Varierte smaker

Meget bra vinkart

Super pris

Minus:

Til dels manglende service

Les også:

Kokeriet, restaurant Sandefjord

Restaurant

Sandefjord

Anmeldelse: Kokeriet, Sandefjord

Kokeriet i Sandefjord er en populær restaurant med sjarmerende atmosfære og hyggelig betjening. Sjekk hva du bør prøve og styre unna.


Glad i mat? Følg oss på Instagram for inspirasjon!