Anmeldelse: Kokeriet, Sandefjord

Kokeriet, Restaurant Sandefjord
UTENFOR SESONG: Kokeriet i Sandefjord er desidert mest populært om sommeren. Foto: Nettavisen Mat

Vi har besøkt Kokeriet i Sandefjord – en kjent, og for noen, kjær restaurant blant lokalbefolkningen, og ikke minst et populært turistmål for sommerens badegjester. Vårt inntrykk: sjarmerende lokaler, hyggelig betjening, spennende meny, men med store fallgruver.

Skrevet av Oskar Bjørkum.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Atmosfæren på Kokeriet

Restaurant Sandefjord, Kokeriet, Sandefjord
Foto: Nettavisen Mat

Nede ved havna i Sandefjord finner man en restaurantstripe som huser flere av de mest populære spisestedene byen har å by på. Kokeriet er blant disse, og ligger praktisk til rette for ferjeturistene som noe av de første de ser når de skilles fra ferjeterminalen. Restauranten ligger også plassert ved siden av et gammelt hvalfangstskip, som trekker litt trafikk om sommeren.

Kokeriet, Sandefjord, Restaurant sandefjord
Foto: Nettavisen Mat

Sommerens båtturister er altså et viktig segment for restauranten, og det merkes i vintersesongen at flere av stolene er reservert til disse gjestene.

Lokalet er preget av byens historie med hvalfangst, og gamle antikviteter fra skip og sjø pynter både vegger og tak. Dørene er kledd i vinduer fra gamle skip, og bærebjelkene under taket er tilsynelatende også gamle skipsdeler. Noe av dekoret er kjøpt inn selv, noe er donert bort og noe er lånt ut av hvalfangsmuseet. Stilig, konseptuelt og med egenart.

Kokeriets meny

Kokeriet meny, restaurant Sandefjord
Vi styrer unna julerettene for å få smaken av det som er kjernen til Kokeriet. Foto: Nettavisen Mat.

Menyen på Kokeriet består av diverse retter med sjømat og kjøtt, og endres stadig etter sesongen. En relativt konsis meny gjør det enkelt å velge, og tyder på et større fokus på sammensetningen av disse rettene. Menyen setter forventninger til god og fersk sjømat, og i tillegg ønsker vi å prøve oksefileten.

Det er flere av rettene som vekker vår oppmerksomhet, og sammensetningene ser spennende og noenlunde uvanlige ut. Det er også spennende at Kokeriet er tro mot byens historie ved å tilby en rett med hvalkjøtt.

Vi bestiller og gleder oss til å smake. Vær obs på at det ikke finnes noen vegetaralternativer til hovedrett.

Våre valg:

Forrett: Hval-carpaccio og Bruschetta

Hovedrett: Okse indrefilet og Dagens fangst (laks)

Dessert: Sjokoladefondant og Hvit sjokolade parfait

Per 03. januar 2023 har Kokeriet oppdatert menyen sin og fjernet eller endret på de fleste rettene vi spiste, med unntak av sjokoladefondanten. Du kan se oppdatert meny her.

Maten hos Kokeriet

Forrettene ble servert etter knappe 5 minutter. Ved bestilling stusset vi litt over prisen på 179 kroner for en bruschetta, men vi var stort sett fornøyd da vi fikk se størrelsen på rettene.

Forrett

Foto: Nettavisen Mat

Bruchettaen hadde god smak og gjorde at vi fikk lyst på mer mat uten å mette oss, slik en forrett skal. Mozzarellaen var fløyelsmyk og hadde høy kvalitet. Vi synes denne retten var topp.

En hval-carpaccio pyntet med ruccola og sjøgress, med wasabi- og chilikrem ved siden. Foto: Nettavisen Mat

Hval-carpaccioen var en interessant affære. Det tok litt tid å venne seg til den distinkte hvalsmaken, men da vi fikk blandet den røkte hvalen med wasabi-kremen, chili-kremen og ingefæren ble det hele en knallsterk rett som virkelig utfordret smaksløkene på riktig måte. Dette var en stor porsjon med hval som endte i en skrapet tallerken.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Hovedrett

Vi satte pris på å bli spurt om vi ønsket å vente litt med hovedretten, etter å ha fortært en stor porsjon med hval. Da hovedretten omsider kom på bordet fikk vi to ganske så store og innbydende retter. Til tross for en hyggelig og positiv forrett er det her det begynner å oppstå problemer.

Indrefileten smakte skikkelig godt, men den klarer ikke bære hele tallerkenen alene. Foto: Nettavisen Mat

Indrefileten var mør og hadde svært god smak. Tilbehøret, derimot, stusset vi litt over. Smakene passet ikke spesielt godt sammen og gresskarpuréen ved siden virket ikke fersk. Det at vi får servert gresskar sent i desember tyder også på at vi får servert noe som har ligget en stund.

Retten ser god ut, men… Foto: Nettavisen Mat

Laksen ble vi ikke kloke på. Retten ble servert sammen med en mistenkelig kraftig fiskelukt. Konsistensen fulgte deretter, stram smak, tørr og hard fisk som på ingen måte kunne vært «dagens». I tillegg ligger denne på en seng av oversaltet byggotto, som også suger til seg smaken fra fisken og gjør at den kraftige usmaken gjennomsyrer hele retten. Med en laks som dette finnes det ingen redning. Ikke bra.

Dessert

Etter en litt blandet opplevelse ser vi frem til å sette tennene i en god dessert.

Foto: Nettavisen Mat

Den første desserten kommer i form av et hvitt rektangel som minner litt om iskrem, med noen friske bær ved siden som tilsynelatende også henger igjen fra høstsesongen. Undertegnede synes denne var frisk og god, bærene gir fine smaker sammen med den søte klumpen av hvit sjokolade.

Foto: Nettavisen Mat

Dessert nummer to er fin å se på, og smaker noenlunde som forventet. Tilbehøret tok litt for mye oppmerksomhet vekk fra fondanten, etter vår mening. Den ganske så salte karamellsausen kommer litt i veien for sjokoladen, og plommekompotten blir litt for syrlig. Rettens perle får ikke skinne, og det blir en helt ok sjokoladefondantopplevelse.

Konklusjon

Inntrykket vi sitter igjen med etter en kulinarisk berg-og-dalbane er at kvaliteten varierer mye på Kokeriet. Selv om idéene er friske er det varierende kvalitet på råvarene, og noen elementer burde vært utelatt. Et par av rettene sitter som skudd, mens resterende er mangelfulle enten i kvalitet eller i sammensetning.

Vi er glade for å se at Kokeriet nå har lansert en ny og enda mer konsis vintermeny, men vi mener at en endring som dette burde skjedd i forkant av vintersesongen som var godt i gang under besøket vårt i romjula.

Før besøket vårt får vi høre av lokale kjenninger at Kokeriet er dyrt, og at porsjonene er små. Vårt inntrykk var at prisen var akseptabel i forhold til størrelsen på porsjonene.

Kokeriet har en stilig atmosfære, og bruker lokal historie både i interiøret og i rettene. Menyen er interessant og ikke overflødig, og rettene har i hvert fall det som kan kalles et forsøk på særpreg. Dessverre er utførelsen mangelfull i noen ledd, og det trekker godt ned at vi får servert gammel fisk til middag.

Vår vurdering:

Mat: 5/10

Miljø: 7/10

Pris: 6/10

Karakter: 6/10

Les også:

restaurant grimstad

Restaurant

Grimstad

Anmeldelse: Smag og Behag, Grimstad

Grimstad-restauranten Smag og Behag er anmeldt og vurdert. Her får gourmetmat til en god pris med noen skikkelig stjerne-retter!