Anmeldelse: Maten på Havila Kystruten

Havila Kystruten, matanmeldelse, cruise anmeldelse
STILFULLT: Skipet Havila Capella er både moderne og stilig. Dette er ett av fire skip i flåten til Havila Kystruten hvor to er i drift per 02.02.2023. Foto: Simen Vatne/Nettavisen Mat.

Havila Kystruten byr på alt fra matopplevelser på toppnivå, til kystens tristeste vaffel. Lokal mat i særklasse gir en opplevelse som er helt i toppsjiktet, mens service og logistikk er langt ifra upåklagelig.

Skrevet av Simen Vatne.

artikkelen fortsetter etter annonsen

Moderne design og unike omgivelser

om bord på havila kystruten
Foto: Simen Vatne/Nettavisen Mat

Skipet er helt nytt og har et moderne og elegant design, både innvendig og utvendig. Behagelige stoler, god plass og panoramautsikt til den vakre kysten gjør at man lett trives om bord mens man nyter det skipet har å by på av mat og drikke.

Uansett hvor du befinner deg i skipet er det store vinduer og unik lyssetting. Dette gjør at du kan nyte den unike utsikten som til en hver til befinner seg rett utenfor. Lysene om bord er nøye planlagt og integrert i interiøret, dette gjør at du alltid føler deg komfortabel og varm, til tross vinterkulda ute.

Bar på Havila kystruten
I baren på dekk 9 får du servert både klassiske og moderne drinker laget av fagfolk med de beste råvarene. Her får vi servert spesial komponerte drinker av barsjef Per Olav Brevik. Foto: Simen Vatne/Nettavisen Mat

Maten, som vi skal komme tilbake til, er ikke det eneste som er utrolig bra om bord Havila Kystruten. Også drikkevarene som vin, øl, mjød, drinker og mye mer er i toppsjiktet. Havila leverer utrolig bra, enten om du vil ha en god årgangsvin eller en spennende ny drink. De har mange klassikere på menyen, men også unike drikkevarer fra lokale produsenter. Jeg prøvde blant annet en vin laget på multe som hadde en helt unik og nydelig smak, perfekt til desserten, som også var multer.

Utsikt fra Havila
Foto: Simen Vatne/Nettavisen Mat

artikkelen fortsetter etter annonsen

Lokale råvarer og smaker i særklasse

Meny Havila
Foto: Simen Vatne/Nettavisen Mat

Havila Kystruten har et unikt matkonsept utviklet i samarbeid med stjernekokk Gunnar Hvarnes. Skipet har tre ulike serveringssteder hvor ingen tilbyr buffet, noe man nesten alltid finner om bord cruiseskip. I stedet for buffet har de en meny som endres hver tredje dag, og som inneholder retter med lokale råvarer fra de stedene skipet befinner seg på akkurat da. Du får derfor oppleve det beste den norske kysten har å by på, uten å gå lei.

Reiser man på pakketurer har man fullpensjon inkludert. Dette vil si frokost, lunsj og middag, med kaffe og te til dessert. I år har de også inkludert kaffe og te når du måtte ønske i løpet av dagen, i tillegg til at man kan spise fra skipets café når som helst.

Kystens tristeste vafler?

Selv om den aller meste av maten om bord er utsøkt, finnes det noen unntak. I caféen serveres kanskje kystens tristeste vafler – konsistensen på disse er nesten som å spise en skosåle. Disse er akkompagnert av ulike typer bakverk, som de for min del kunne unnlatt å sette frem. Jeg ville heller hatt færre valgmuligheter, og at de heller kun hadde servert nystekte vafler med godt tilbehør. Dette er tross alt et av de aller kjæreste bakverkene vi har i Norge, og det er jo så enkelt å lage gode vafler.

Servicen i caféen er heller ikke på topp. Selv om køen ikke var lang, ventet vi opptil 15 minutter for å bestille den beryktede vaffelen, og ventetiden ble et samtaleemne blant flere av gjestene.

Frokost

Til frokost får man velge mellom mange ulike småretter, noen faste og noen som varierer ut ifra området man befinner seg i. Her serverer de all mat fersk, og de har blant annet en av de beste eggerørene jeg har spist. Oster fra lokale produsenter, godt brød, pisket smør og deilig røkelaks. Det eneste jeg har å utsette på frokosten er baconet, som kun er sprøtt hvis du har flaks, hvis ikke er det så vidt gjennomstekt og langt ifra så bra som det burde være.

Bor du på vanlige lugarer spiser du frokost i skipets hovedrestaurant som heter Havrand. Har du suite spiser du i skipets finere restaurant, Hildring.

Vurdering: 7/10

Lunsj

rekesandwich
Foto: Simen Vatne/Nettavisen Mat

Også til lunsj får du velge mellom et mangfold av små retter, og her har de gode råvarer og rene smaker. Den ene delen av menyen er fast mens den andre endres hver tredje dag. Maten er som regel veldig bra, den ene lokasjonsbestemte menyen som ble servert i Finnmarksområdet skuffet noe da den var ensidig og ikke inneholdt kjøtt, foruten en klar buljong laget på reinsdyr.

Vurdering: 7/10

Middag

Middag, bordsetning båt

Til middag kan du velge å spise i skipets hovedrestaurant Havrand, eller å oppgradere til den finere restauranten Hildring. Har du fullpensjon betaler du et tillegg på rundt 300 kroner for å spise hos Hildring.

I Havrand kan du velge tre retter, også her har de faste retter i tillegg til nye retter hver tredje dag. Rettene har enkle og rene smaker som er basert på gode norske råvarer. Min favoritt ble en dessert de kaller for Kystens Gull som er fløterand toppet med en tindved gele.

I Hildring får du servert 5-6 retter som har et litt mer eksklusivt preg. Her serverer de retter som kongekrabbe, kamskjell og lammecarré, som alle smaker fantastisk. Hovmesteren kan også anbefale viner fra skipets vinkjeller, som rommer ganske mye bra.

Vurdering: 8/10

Kokk om bord havila, restaurant til sjøs
Med jevne mellomrom blir det servert særegne lokale retter, her får vi smake på den samiske tradisjonsretten Bidos som er en kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt. Servert av skipets sjefskokk Arne Finsæther. Foto: Simen Vatne/Nettavisen Mat

Konklusjon

Havila Kystruten har laget et unikt matkonsept som virkelig tar for seg det beste den norske kysten har å by på. Ved å kutte ut buffetkonseptet trenger de mer personale, og til tider er ikke logistikken bak konseptet god nok. Dette gjør at man sjelden får maten samtidig, og blir sittende å vente på sin egen mat mens andre ved bordet har spist ferdig. Servicen er heller ikke på topp, og også utenfor skipets restauranter har Havila Kystruten en lang vei å gå før de når helt opp. De leverer mat i særklasse, i unike omgivelser, og da er kun den beste servicen god nok.

Mat: 8/10

Miljø: 10/10

Service: 6/10

Havila Kystrutens matkonsept bygger på bærekraft, enkle retter og gode smaker. Utviklet av dyktige fagfolk og akkompagnert av moderne design og unike omgivelser langs den norske kysten. Dette er en matopplevelse alle burde unne seg, minst én gang i løpet av livet, og når besetning og konsept er finpolert kan dette bli en av landets råeste matopplevelser.

Karakter: 8/10

Nordlys over vakkert fjell
Nordlyset er en selvskreven gjest på de fleste middager om bord Havila Kystruten. Foto: Simen Vatne/Nettavisen Mat

Følg Nettavisen Mat på Instagram.

fårikål oppskrift, simen vatne, mors fårikål

Vår matekspert Simen Vatne har jobbet fulltid som matformidler etter at han deltok i Masterchef i 2020. Oppskriftene våre er laget av Simen med fokus på det enkle og hverdagslige for den kvalitetsbevisste matelskeren.