Anmeldelse: Gangnam Korean Restaurant, Oslo

gangnam oslo, restaurant, koreansk oslo, anmeldelse
GANGNAM HAR STYLE: Restauranten Gangnam er et lite stykke Sør-Korea. Midt i Oslo. Foto: Even Hye T. Barka (Nettavisen)

Restauranten Gangnam forsøker å sette koreansk mat på kartet i Oslo. Det funker som bare det.

Av: Even Hye T. Barka

artikkelen fortsetter etter annonsen

Over ti år har gått siden den sørkoreanske artisten PSY  i 2012 fascinerte hele internett med megahiten Gangnam Style. 

Videoen er en av de mest sette på YouTube noensinne, og har i skrivende stund 4,7 milliarder visninger på nettstedet. I Vika ligger den koreanske restauranten Gangnam, og om maten ikke vil nå ut til milliarder, er spisestedet vel verdt et besøk likevel.

Atmosfæren hos Gangnam

Da Nettavisens to utsendte besøkte restauranten en fredagskveld i februar, var stemningen lun og fin, og restauranten var vakkert og autentisk innredet med koreanske detaljer.

Lokalene var ikke fullstappede, men en del bord var likevel besatt av folk i alle aldre, som så ut til å hygge seg. Lydnivået var også svært behagelig, slik at man kunne nyte både maten og samtalen uten å anstrenge seg.

GOD PLASS: Det var en del folk i restauranten da Nettavisen besøkte Gangnam i starten av februar. Foto: Oskar Bjørkum (Nettavisen)

Etter å ha blitt geleidet til bordet vår på høflig vis, ble vi raskt fulgt opp av en dyktig kelner. Han var utdannet sommelier, og fortalte oss lidenskapelig om alt fra koreansk vinproduksjon til utviklingen i landets drikkekultur.

Ettersom vi tross alt var ute etter å teste ut maten i restauranten, bestemte vi oss for å gå for en av spisestedets såkalte smakemenyer, et fireretters måltid, med tilhørende vinpakke, bestående av fire glass. Hele gildet kostet den nette sum av 905 kroner per person, hvilket vi begge var enige om at var en mer enn overkommelig pris for både mat og drikke.

Mengden mat var også imponerende. Her blir du mett!

KOREA: Restauranten Gangnam ligger i Vika i Oslo. Den har et tydelig koreansk preg. Foto: Even Hye T. Barka (Nettavisen)

Spennende forrett – og en «second» forrett (!)

Gjennom livet, havner de fleste i situasjoner der det er viktig å gjøre et godt førsteinntrykk. Hvordan man fremstår innledningsvis, kan være utslagsgivende for om man får drømmejobben, ender opp med den man har et ekstra godt øye til eller om en avtale går i egen favør.

Ved et restaurantbesøk, utgjør forretten dette førsteinntrykket, og i dette tilfellet fikk vi servert to friterte dumplings fylt med kimchi og biffkjøtt. Kimchi er en tradisjonell koreansk rett, som består av sterk, fermentert kål. Sammen med ris, brukes retten til svært mange måltider i Korea.

KIMCHI: Pannekaken på bildet er fylt med Kimchi, som er kål, fermentert og smaksatt på koreansk måte. Foto: Even Hye T. Barka (Nettavisen)

Retten ble akkompagnert av en tradisjonell, søtlig risvin ved navn Makgeoli. Den milde makgeolien passet utmerket med den krydrede og smaksrike maten. Dumplingene var sprøstekte, og pannekaken var litt sprø på utsiden og myk inni. Definitivt en lovende start for Gangnam.

I J.R.R. Tolkiens fantastiske Ringenes Herre-univers, er de små, men modige hobbitene glade i å spise. De liker det såpass godt, at de ikke bare nøyer seg med én frokost, men også har lagt inn en frokost nummer to, eller second breakfast, som det blir sagt i filmene.

Det kan virke som om Gangnam har tatt inspirasjon fra Tolkien og hobittene. Etter forretten, ble vi nemlig presentert med en såkalt mellomrett, topokki. Retten består av småkokte riskaker i søt chilisaus. Undertegnede synes konsistensen minnet litt om pasta, og chilisausen som både var søt og sterk på en og samme tid, var et spennende opphold på veien mot hovedretten.

Gangnam, Oslo, Restaurant
METT: Når man skal gjennom fire retter på én kveld, er det lett å bli mett. Foto: Even Hye T. Barka (Nettavisen)

Todelt glede hos Gangnam

Ofte kan det være vanskelig å bestemme seg for hva man vil spise på restaurant. Alt høres jo så godt ut! 

Den utfordringen har Gangnam tatt på alvor når de har satt sammen kveldens hovedrett. Den er nemlig delt i to, og består av koreansk fritert kylling og den tradisjonelle retten bulgogi, som består av stekt kjøtt og friske grønnsaker.

Den friterte kyllingen var sprø og ikke for fettete og tung, slik denne typen mat ofte er. Det skyldes sannsynligvis at den var marinert i en slags søt glaze. Dette fristet absolutt til gjentakelse. 

Gangnam Oslo
BULGOGI OG KYLLING: Kveldens hovedrett var delt i to deler, mellom fritert kylling og den tradisjonsrike koreanske retten bulgogi. Foto: Oskar Bjørkum (Nettavisen)

For undertegnede var dette måltidets høydepunkt, selv om også bulgogien falt i smak, dog uten å stikke seg ut i like stor grad som kyllingen 

Min bordkavaler for kvelden syntes kjøttet i bulgogien hadde en i overkant intens flammesmak, som overveldet den ellers gode smaken av retten. Mye tyder likevel på at det er meningen, og at dette bare ikke falt helt i smak, ettersom rettens navn bokstavelig talt kan oversettes til «ildkjøtt» på norsk. 

Totalt sett hersket det likevel ingen tvil blant oss begge om at også denne delen av middagen var god.

Søt avslutning 

Etter hovedretten var begge Nettavisens menn gode og mette. Porsjonene på Gangnam bør nemlig gjøre de aller fleste, uavhengig av appetitt, fornøyde. Likevel visste vi begge at det ventet én siste rett, nemlig desserten.

Kveldens dessert besto av søte riskaker, såkalte chapsaltteok med iskrem med smak av grønn te ved siden av. Retten var fargerik og innbydende lagt opp, og gjorde at vi fant litt ekstra plass til dessert likevel, enn så mette vi følte oss.

Foto: Oskar Bjørkum (Nettavisen)

Det som virkelig løftet denne retten, var at den ble servert med en risvin som kalles soju, med smak av blåbær. Denne vinen var så god på smak, at den like gjerne kunne vært drukket helt for seg selv, selv om den behersket oppgaven sin som dessertvin til punkt og prikke.

På dette tidspunktet kunne vår kunnskapsrike og engasjerte sommelier fortelle oss at alkohol tilsatt smak av frukt stadig blir mer populært i Korea, fordi drikkekulturen har endret seg.

Unge drikker nå mer enn tidligere, og alkohol som et hyggelig tilbehør til gode stunder, er nå mye mer utbredt enn tidligere.  Denne sommelieren skal ha skryt. Hans oppriktige ønske om å fortelle om Korea og koreansk kultur, preget og hevet utvilsomt kvelden.

gangnam, koreansk oslo
Foto: Oskar Bjørkum (Nettavisen)

Vurdering av Gangnam:

Mat: 8/10 

Maten på Gangnam er særdeles godt laget, og smakene som presenteres er varierte og spennende. Maten har også en særegenhet, som skiller seg ut som autentisk og koreansk, til forskjell fra maten man finner på de mange hundre kinesiske restaurantene omkring i Norge, der sør-asiatisk mat fra mange land blandes sammen.

Miljø: 9/10 

Gangnams lokaler er lyse og fine, med god nok plass til at lydnivået ikke blir for høyt. Man slipper også å sitte for tett på andre bord i denne restauranten, som mange nok også kan sette pris på. Den koreanske dekorasjonen som preger restauranten fremstår også som autentisk, og er ikke vulgær eller overdrevet, slik det kan bli om noen uten tilknytning forsøker å slå mynt på kulturelle særtrekk. I kjelleren er det også viet plass til en liten kunstutstilling om adopsjon fra Korea. Kanskje spesielt sterkt for undertegnede, som selv er adoptert fra Korea, men utstillingen kan være av interesse for folk flest også.

Pris: 9/10

Som tidligere nevnt, er vi imponert over prisnivået på Gangnam. For 905 kroner per person fikk vi fire glass vin og fire ulike retter. Prisnivået på restaurantene i Oslo vil nok generelt oppleves som høyt for noen, men her mener vi at man får valuta for pengene, og vel så det.

Karakter: 9/10

Gangnam er en spennende inngangsport til det koreanske kjøkken. Restauranten viser frem særegenhetene ved koreansk mat på en ny og spennende måte. Når de i tillegg kombinerer den gode maten med et hyggelig, interessert og engasjert personale, blir sluttresultatet veldig bra.

Pluss:

Mye mat for pengene

Rendyrker det koreanske kjøkken – og byr på matopplevelser som ikke ennå er så utbredte i Norge

Engasjerte ansatte

Minus: 

Man må være minst to stykker for å bestille menyen vi gikk for. Det kan være litt kjedelig for den som ønsker eller er nødt til å spise alene.


Les også:

szechuan chengdu, kinesisk oslo, kinesisk restaurant, anmeldelse

Kinesisk

Oslo

Anmeldelse: Szechuan Chengdu Restaurant, Oslo

Den beste kinesiske maten vi har spist i Oslo fikk vi hos Szechuan Chengdu på Sofienberg. En restaurant som virkelig setter maten først.

Følg Nettavisen Mat på Instagram her.