Mange spiser svineribbe mot sin vilje, viser tallene.
Skrevet av Anders Lohne Fosse.
Det kommer neppe som noen stor overraskelse, men svineribbe og pinnekjøtt er de to mest populære julemiddagene i år også, på henholdsvis første- og andreplass (som vanlig). Det viser MatPrats ferske juleundersøkelse gjennomført av YouGov.
Det som likevel er verdt å merke seg er at differansen mellom pinnekjøtt og ribbe er mindre enn noen gang i nyere tid. I fjor var det 44 prosent som sa de skulle spise svineribbe og 35 prosent som skulle spise pinnekjøtt – en differanse på 9 prosentpoeng. Nå er differansen betraktelig mindre, med 43 prosent som sier de skal spise svineribbe og 37 prosent som skal spise pinnekjøtt – en differanse på 6 prosentpoeng.
artikkelen fortsetter etter annonsen
– Dette er kanskje den minste differansen jeg har sett, sier analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen til Nettavisen.
Han legger samtidig til at endringen er ganske liten, og at den nesten er innenfor feilmarginen. Etter gjentatte spørsmål fra Nettavisens journalist, legger Thoen likevel feilmarginen litt til side:
– Hvis vi skal tvinge frem en tendens her, så er det jo en relativ økning for pinnekjøttet kontra svineribbe. Hvis man ser 10-12 år tilbake i tid så har pinnekjøttet styrket seg, og ribben har gått bittelitt ned, men oppsummert så står tradisjonene sterkt, sier Thoen.
Vil pinnekjøtt ta igjen ribben om 20 år?
På spørsmål om hva han tror nordmenn helst vil spise til julaften om 10-20 år, svarer Thoen:
– Det er interessant. I den yngste aldersgruppen så er det faktisk flere som svarer pinnekjøtt enn ribbe. Så hvis man bare gjør den matematiske øvelsen og fremskriver det, så vil kanskje pinnekjøttet ta ytterligere inn på ribba, sier Thoen, før han legger til:
– Men det kan jo hende at man her får en livsfaseeffekt, eller en alderskohorteffekt. Vil de unge ta med seg sine preferanser inn fremover, eller vil de adoptere preferansene til neste alderskohort når de møter en partner og får barn? spør han retorisk.
Les også: (+) Dette er de beste svineribbene.
Han tror likevel at pinnekjøttet vil ta igjen ribben i tiden som kommer.
– Man har nok vært flink til å drive med produktutvikling og markedsføring av pinnekjøtt, synes jeg å se i butikk. Det har dukket opp mange spennende varianter, man har litt mer å velge i. Det er nok ikke så dumt, sier han.
– Men for å se litt inn i spåkulen her: Har pinnekjøtt gått forbi svineribben innen 20 år?
– 20 år? Det tør jeg ikke si. La oss si at vegetarmat er blitt populært da, liksom. Vi ser jo også at de siste årene så har kalkun blitt mer og mer populært, et litt magert alternativ. Så det kan hende at julemiddagene splitter litt mer opp, sier Thoen.
– Men når det gjelder pinnekjøtt og ribbe, så blir nok avstanden mindre, men hvor liten den blir til slutt, og om vi får en krysning i de to grafene, det vet jeg ikke, men det er spennende, sier Thoen.
Dette spiser vi på julaften i år:
- Svineribbe: 43 %
- Pinnekjøtt: 37 %
- Kalkun: 7 %
- Skinkestek: 5 %
- Risgrøt: 5 %
- Torsk: 4 %
- Vegetarmat: 4 %
- Annen middag: 4 %
- Pizza: 3 %
- Lutefisk: 3 %
Spiser ribbe mot sin vilje
Det som også er verdt å merke seg er at selv om nordmenn flest skal spise svineribbe på julaften, så skulle noen av dem aller helst spist noe annet. For selv om 43 prosent oppgir at de skal spise svineribbe på julaften i år, så svarer bare 38 prosent svineribbe på spørsmålet «Hva slags julemat ville du helst spist til middag på julaften hvis du kunne velge helt selv?».
Dette vil vi helst spise på julaften i år, ifølge MatPrat:
- Svineribbe: 38 %
- Pinnekjøtt: 38 %
- Kalkun: 10 %
- Skinkestek: 5 %
- And 4 %
- Lutefisk: 3 %
artikkelen fortsetter etter annonsen
Og om noen skulle mistenke Thoen for å være partisk i sin analyse, så kan han avkrefte dette. Der er status på julemiddagen fortsatt uviss:
– Jeg tror ikke vi har bestemt oss for hva vi skal spise ennå. Det vil si, madamen/samboeren min har ikke bestemt seg ennå. Som regel er det hun som er øverste myndighet på dette. Men det blir enten svineribbe eller pinnekjøtt, avslutter han overfor Nettavisen.
For ordens skyld: Artikkelforfatter spiser (selvsagt) pinnekjøtt til julaften, men er ikke fremmed for en godt tilberedt svineribbe heller.